Ezeket látta már?

4 szűrővizsgálat, amelyre minden 40 év feletti férfiaknak érdemes elmenni

szűrővizsgálat, 40 év felett férfiaknak rákszűrés

40 éves kor felett érdemes rendszeresen részt vennünk szűrővizsgálatokon: minél korábban derül ki ugyanis egy probléma, annál hatékonyabb lehet a kezelés.

Természetesen, minél egészségesebb életet él valaki (például nem dohányzik, nem fogyaszt túl sok alkoholt, rendszeresen mozog, ügyel a súlyára stb.), annál jobban csökkentheti a betegségek rizikóját. Bizonyos tényezők azonban növelhetik a betegségek esélyét, ezek közül az egyik legfontosabb a családi halmozódás: vagyis, ha a közvetlen, vér szerinti családtagjaink között már előfordult daganatos betegség vagy szív- és érrendszeri probléma, akkor még inkább javasolt, hogy kivizsgáltassuk magunkat. Lássuk, mely vizsgálatok ajánlottak a 40 év feletti uraknak!

1. Bőrgyógyászati vizsgálat

Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy a melanóma tipikusan a napozni imádó nők betegsége, de valójában az érintettek kétharmada férfi – ennek oka például az is lehet, hogy a hölgyek sokkal tudatosabban és gyakrabban használnak fényvédő krémeket, mint a férfiak. Különösen azok az urak lehetnek veszélyben, akiknek világosabb a bőre, szőke a haja, illetve azok, akik sokat tartózkodnak a szabadban (pl. a munkájuk miatt). A rendszeres bőrgyógyászati vizsgálatok során ellenőrzik az anyajegyeket, az esetleges bőrhibákat, de fontos, hogy mi magunk is kövessük ezeknek a változásait (a szakemberek szerint a következő szempontokat kell vizsgálni: aszimmetria, a körvonalak változása, a méret, a szín és az alak változásai).

2. Rákszűrés

A leggyakoribb daganatos betegségek közé tartozik a férfiak esetében a prosztatarák. Minél korábban fedezik fel, annál jobbak a túlélési esélyek: ha csak a prosztatát érinti, az ötéves túlélés megközelíti a 100 százalékot, míg ha már áttéteket képzett, akkor ez az arány 30 százalékra csökken. A betegség kideríthető vérvizsgálat, illetve rektális (a végbélen keresztül végzett) vizsgálat során is.

A daganatos betegségek közül a vastag- és végbelet érintő tumor is gyakori lehet a férfiaknál, és a felmérések szerint ez is több férfit érint, mint nőt. Az ún. kolorektális daganatok sokszor bélrendszeri polipokból alakulnak ki, a szűrővizsgálatok ezek felfedezésére is irányulhatnak.

3. Laborvizsgálat

A legtöbb haláleset világszerte a szív- és érrendszeri problémákra vezethető vissza, például szívrohamra vagy agyvérzésre. A magas vérnyomásnak, a magas koleszterinszintnek ráadásul sokáig nincsenek tünetei, ezért csendes gyilkosoknak is nevezik őket, hiszen akár éveken keresztül képesek roncsolni a szervezetünket anélkül, hogy "kívülről" bármi látszódna.

Sajnos, sokan alulbecsülik a cukorbetegség szervezetünkre gyakorolt hatásait, és úgy gondolják, hogy "csak" a túlsúllyal van összefüggésben. Pedig a diabétesz akár visszafordíthatatlanul roncsolhatja a szöveteket, idegeket, szövődménye lehet a merevedési zavar, a látás elvesztése, a végtagamputáció és a halál is. A diabétesz egyszerű vérvizsgálattal megállapítható, gyógyszerekkel és az életmód megváltoztatásával jól kezelhető.

4. Fogorvosi szűrés

Nemcsak a fogászati betegségek megelőzésében, esetleg kezelésében van fontos szerepe a fogorvosi vizsgálatoknak. A magyarok körében sajnos különösen gyakoriak a szájüregi daganatok, melyek bár kevésbé tűnnek "veszélyesnek" (más daganatos betegségekkel összehasonlítva), de még így is igen súlyosak lehetnek: évente több ezer haláleset köthető a szájüregei daganatokhoz, emellett pedig az életminőséget is rendkívüli mértékben rontják.

Milyen gyakran menjünk kivizsgálásra?

Az életkortól és az egyéni kockázati tényezőktől egyaránt függ, hogy milyen gyakran javasolt szűrővizsgálaton részt venni valakinek. 40 éves kor felett teljes labort, vérnyomásmérést, fogászati ellenőrzést legalább évente ajánlott elvégeztetni, a daganatos betegségek szűrésére szolgáló vizsgálatokra 2-3 évente kerülhet sor. Az idősebbek (50 év felettiek) esetében gyakrabban, akár évente szükség lehet ezekre.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rákszűrés férfiaknak: ez a 6 szűrővizsgálat a legfontosabb!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálatok

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához