Ezeket látta már?

Ülőmunka: a férfiaknál nem várt következménye lehet

ülőmunka, szív- és keringési betegségek, cukorbetegség, elhízás, fejfájás, szédülés, derékfájás

Napjainkra a népesség egy jelentős hányada ülőmunkát végez, azaz a munkahelyén sem mozog.

Az ma már ismert tény, hogy a férfiak termékenységi mutatói évről-évre egyre romlanak. Ez igaz mind a fejlett, mind a fejlődő országok esetében. Azt is tudjuk, hogy ezen a helyzeten a megfelelő táplálkozással és a mozgással elméletileg sokat lehet javítani. De vajon tényleg igaz, hogy aki rendszeresen mozog és helyesen táplálkozik, annak kisebb az esélye a termékenységi gondokra?

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Férfigondok

Elkeserítő, de napjainkban már elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag minden negyedi pár meddőséggel kénytelen szembenézni. Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy ez a nők problémája, ezelőtt 20 évvel még csak szóba sem kerültek a férfiak, vagy ha mégis, akkor is csak nagyon halkan. Ma már tudjuk, hogy a párok családalapítási problémái mögött közel fele arányban az erősebbik nem problémái húzódnak meg.

Ezek lehetnek genetikai gondok – amikkel a tudomány mai állása szerint sajnos túl sokat kezdeni nem lehet -, illetve lehetnek betegségek is, melyeken a szakorvos jó eséllyel képes segíteni. Meglepő lehet, de az esetek többségében a tápanyaghiány és a mozgásszegény életmód áll a problémák mögött, melyek a spermiumszámot és a spermiumok minőségét érintik. Egy friss tanulmány pedig ezt meg is erősíti.

A munka és a mozgás

Napjainkra a népesség egy jelentős hányada ülőmunkát végez, azaz a munkahelyén sem mozog. Mire hazaér, elfárad, már sem kedve, sem energiája nincs arra, hogy rendszeresen mozogjon, és ez bizony baj. A Brigham and Women's Hospital Harvard Medical School kutatóinak frissen publikált tanulmánya szerint ugyanis azok a férfiak, akik rendszeresen nehéz fizikai munkát végeznek a munkahelyükön, magasabb a spermiumkoncentrációja, valamint a tesztoszteronszintje is. Érdekes, hogy emellett a tanulmány rámutatott, hogy az ösztrogén szint is emelkedett értékeket mutat, a kutatók azonban úgy vélik, ennek oka, hogy a felesleges tesztoszteron a testben ösztrogénné alakul.

Ez azonban nem érinti a spermiumok minőségét. A hímivarsejtek mozgása, felépítése, morphológiája, DNS-ének sértetlensége kifejezetten fontos tényező - mondja Ratkó Tünde. Ha ezekben hiba áll be, akkor elképzelhető, hogy a spermium nem képes a megtermékenyítésre, de az is, hogy a hiba ellenére a petesejttel való egyesülése létrejön. Ez utóbbi esetben pedig számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Az étkezés hatása

Adódik a kérdés, hogy bár a mozgásban lehetnek gondok, de a kiegyensúlyozott étkezés nem számít? A válasz az, hogy igen, nagyon is sokat számít, de az étkezés önmagában napjaikra már sokszor kevés. Azok a környezeti ártalmak, melyek a szervezetre is romboló hatást gyakorolnak sajnos az élelmiszereket is érintik, ezáltal azok beltartalma is jelentősen lecsökkent az elmúlt 50 évben. Ennek megfelelően pedig, bár fontos a megfelelő táplálkozás, önmagában sokszor már nem képes biztosítani a megfelelő tápanyag-ellátottságot.

Ez pedig kiemelt jelentőségű. A mozgás mellett ugyanis a tápanyagellátottság - mely gyakorlatilag a test üzemanyaga - biztosítja azt, hogy a test összes funkciója megfelelően működjön. Amennyiben nincs elegendő “üzemanyag”, akkor a test azokat a funkciókat hagyja leromlani, melyek közvetlenül nem szükségesek az életben maradáshoz - és a termékenység, a spermiumtermelés bizony ide tartozik.

A tápanyagok pótlása azonban ezen sokat tud segíteni. Emellett természetesen szükség van a mozgásra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra is, de a pótlás révén az élelmiszerek beltartalmi csökkenése kompenzálható. Erre jó eszköz lehet egy férfivitamin, hiszen ez kifejezetten az erősebbik nem igényeihez van igazítva. Azonban fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, mely komplex, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását - ez a komplexitás fontossága -, a szerves kötésű anyagok pedig (ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötéssel rendelkező anyagok pl.: cink-citrát, réz-glükonát) akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, mint a legtöbbször a készítményekben található szervetlen társaik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ebből tudhatja, hogy a hátfájását stressz okozhatja

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához