Ezeket látta már?

7 természetes házi praktika, ami csillapíthatja a torokfájást

torokfájás, antibiotikum, kezelése, fájdalom, baktérium, vírus, fertőzés

Szúr, kapar, éget, minden nyelésnél úgy érezzük, mintha apró kaktusztüskék haladnának végig a torkunkon?

A torokfájás a kiváltó októl függetlenül lehet nagyon kellemetlen, amit házilag is megpróbálhatunk csillapítani. A Healthline összegyűjtött néhány természetes gyógymódot, amit enyhítheti a fájdalmat.

1. Méz

A méz teába keverve vagy önmagában fogyasztva az egyik leggyakoribb házi gyógymód a torokfájásra. Oldja a nyákot és antibakteriális, vírusölő hatása miatt gyorsíthatja a gyógyulást.

2. Sós víz

A meleg sós vízzel való gargalizálás segít elpusztítani a torokban lévő baktériumokat. Készítsen sós oldatot fél teáskanálnyi sóból egy teli pohár meleg vízben. Gargalizáljon vele, és 3 óránként ismételje.

3. Kamillatea

A kamillatea természetesen nyugtató hatású. Régóta használják gyógyászati célokra, például a torokfájás enyhítésére. Néhány tanulmány véleménye kimutatta, hogy a kamillagőz belégzése segíthet enyhíteni a megfázás tüneteit, beleértve a torokfájást is. A kamillatea fogyasztása serkentheti az immunrendszert működését, így szervezet hamarabb tudja legyőzni a fertőzést.

4. Borsmenta

A hígított borsmentaolaj spray-k is enyhíthetik a torokfájást. A borsmenta mentolt tartalmaz, ami segít a nyálka elvékonyításában és a torokfájás és a köhögés csillapításában. A borsmenta gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, ami elősegítheti a gyógyulást.

5. Szódabikarbóna

Bár a sós vízzel való gargalizálás elterjedtebb, a sós vízzel kevert szódabikarbóna gargalizálása is segíthet a torokfájás enyhítésében. Ennek az oldatnak a gargalizálása elpusztíthatja a baktériumokat, és megakadályozhatja az élesztőgombák és gombák szaporodását. A National Cancer Institute 1 csésze meleg víz, 1/4 teáskanál szódabikarbóna és 1/8 teáskanál só kombinációjának gargalizálását és óvatos öblögetését ajánlja, amit 3 óránként lehet ismételni.

6. Görögszéna

Kutatások bizonyítják a görögszéna gyógyító erejét: enyhítheti a fájdalmat és elpusztíthatja az irritációt, gyulladást okozó baktériumokat. Terhes nők mielőtt használnák, kérjék ki orvosuk véleményét.

7. Almaecet

Az almaecetnek számos természetes antibakteriális felhasználási módja van. Számos tanulmány bizonyítja antimikrobiális hatását a fertőzések elleni küzdelemben. Savas jellege miatt segíthet a torokban lévő nyálka lebontásában és a baktériumok terjedésének megállításában.

Nem beteg, de mégsem múlik a torokfájás? Ez a 4 ok állhat mögötte - olvasson tovább!

Ha fáj a torka, 1-2 evőkanál almaecetet oldjon fel egy csésze vízben, és gargalizáljon vele. Ezután igyon egy kis kortyot a keverékből, és óránként egy-két alkalommal ismételje meg az egész folyamatot. Ügyeljen arra, hogy a gargalizálások között sok vizet fogyasszon.

Ha a torokfájása napok múlva sem csillapodik, feltétlen konzultáljon orvosával.

Forrás: healthline.com