Friss koronavírus hírek ma

A 4. Pfizer oltás 60 év felett a felére csökkentheti a halálozás kockázatát

koronavírus, covid, oltás, vakcina, idős

A halálozás vagy a lélegeztetés szükségességének kockázata mintegy felére csökkent a négy adaggal oltottaknál.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egy új izraeli tanulmány szerint a COVID-19 elleni negyedik (Pfizer) oltás a három oltáshoz képest kb. felére csökkentette a COVID okozta halálozás kockázatát a 60 év feletti, súlyos állapot miatt kórházban kezelt betegek körében:

"Ezt az egyelőre még nem lektorált vizsgálatot az Assuta Ashdod Egyetemi Kórház végezte és azt is megállapította, hogy a negyedik oltás felére csökkentette annak esélyét, hogy a betegeknek mesterséges lélegeztetésre lesz szükségük.

Ez azt jelenti, hogy ha az oltások nem is akadályozták meg a fertőzést, sőt, egyes esetekben a súlyos állapot kialakulását sem, még ez esetben is jelentősen csökkentették a halálozás vagy a mesterséges lélegeztetés szükségességének kockázatát.

A tanulmányban 1049 60 év feletti, súlyos COVID-19 tünetekkel kórházba került ember adatait értékelték, akik a kutatásban részt vevő 4 kórház valamelyikébe kerültek.

A három adag oltás után súlyos állapotban kórházba került 60 év felettiek mintegy 50 százaléka halt meg, míg a korábban négy adag oltásban részesültek aránya 30 százalék volt. Statisztikai korrekciók alkalmazása után a halálozás vagy a lélegeztetés szükségességének kockázata mintegy felére csökkent a négy adaggal oltottaknál.

Mivel a kórházba kerültek túlnyomó többsége idős és veszélyeztetett volt, jelenleg nem látszik szükségesnek a teljes lakosság negyedik oltásának erőltetése."

Olvasson tovább! Egy hónapja voltam covidos, lehetek újra? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

https://www.timesofisrael.com/israeli-study-4th-covid.../

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport