A koronavírus náthává szelídült? Náthavírussal keveredve alakulhatott ki az omikron

koronavírus, covid, fertőzés, omikron, rajz

A legújabb kutatások szerint meglehet a válasz arra, hogy a koronavírus omikron variánsa miért okoz enyhébb lefolyású betegséget.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy új kutatás kapcsán, hogy hogyan lehetséges az, hogy az omikron variáns - az eddigi tapasztalatok alapján - nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint más Covid-19 mutációk:

"Hátha kicsit nátha? Megfejtették, hogy az omikron variáns miért még fertőzőképesebb, de miért okoz mégis enyhébb tüneteket?

Az omikron variáns olyan koronavírussal kereszteződve alakulhatott ki, amelyik náthát okoz. Ezt vetették fel az USA-ban, Kanadában és Indiában dolgozó kutatók egy most pénteken közreadott, még lektorálás előtt álló tanulmányukban (elérhető a megadott linken keresztül).

A kutatók összehasonlították az omikron variáns örökítőanyagának változásait (mutációit) a korábbiakával (alfa, béta, gamma és delta, lambda, mu, eta, iota és kappa), valamint mind az 1523 SARS-CoV2 vonaléval, amely 5,4 millió SARS-CoV2 vírus örökítőanyag állományt (genomot) jelent.

Az omikron tüskefehérjéje 26 aminosavban mutálódott (23 aminosav cserélődött le másikkal, 2 aminosav törlődött és 1 új rész beépült), amely megkülönbözteti a többi aggodalomra okot adó variánstól (variants of concern).

Amíg a cserélődések és a törlődések korábbi SARS-CoV2 vonalakban már megjelentek, az egyetlen beépülés (214EPE) semmilyen korábbi SARS-CoV2 vírusban nem szerepel.

A 214 EPE beépülést kódoló örökítőanyag szakaszt az omikron esetlegesen egy olyan vírustól szerezhette be úgynevezett templátváltással, amely vele egyidejűleg fertőzte meg a gazdasejtet.

Például a HcoV-229E szezonális koronavírus lehet ilyen jelölt, amely náthát okoz.

Olvasson tovább! BioNTech: ezért módosítanának a koronavírus vakcinán

Feltételezik, hogy az omikron ellen a náthát okozó koronavírussal való genetikai keveredés miatt az emberi szervezet nem reagál olyan heves immunreakcióval, amely a súlyos COVID-19 megbetegedések jellemzője, és amely végső soron halálhoz is vezethet."

Hivatkozás: A.J. Venkatakrishnan , Praveen Anand , Patrick J. Lenehan et al.: Omicron variant of SARS-CoV-2 harbors a unique insertion mutation of putative viral or human genomic origin.

https://nference.com/publications/YamgzBMAADIAxXym

Forrás: EgészségKalauz