Friss koronavírus hírek ma

A Pfizer koronavírus gyógyszeréből Magyarország is bevásárol, őket kezelhetik vele

Pfizer, Paxlovid, Covid-19, gyógyszer, koronavírus, tabletta

Magyarország is vásárol a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, a Paxlovidból.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású, koronavírusos betegek gyógyítása során lehet használni. A kormány jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik. A szerződés keretében ez később tovább emelhető.

Paxlovid: az EMA engedelyét már megkapta

Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy a múlt héten engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét, a Paxlovidot. A szájon át szedhető koronavírus ellenes tabletta, a Paxlovid közel 90%-ban előzi meg a súlyos lefolyást, a kórházi kezelést és a halált a magas kockázati csoportba tartozó betegeknél.

Amennyiben az Európai Bizottság is jóváhagyja, megengedik a tagországoknak, hogy használják a szert. Olaszország, Németország és Belgium azon néhány európai uniós ország közé tartozik, amely már vásárolt a Pfizer covid elleni gyógyszerből. Az Egyesült Államok már decemberben engedélyezte a Paxlovid és az amerikai Merck hasonló, molnupiravir nevű hatóanyagát. Ez utóbbinak is zajlik az európai uniós engedélyeztetése, ez azonban tovább fog tartani.

Így érdemes szedni a Paxlovidot!

A Pfizer gyógyszere a proteázgátlóknak nevezett csoportba tartozik, amelyet arra terveztek, hogy blokkolja azt az enzimet, amelyre a covidnak szüksége van a szaporodáshoz. Ritonavirrel kombinálva adják, egy régebbi vírusellenes szerrel, amely fokozza a proteázgátlók aktivitását, ugyanakkor gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat.

Pfizer és Molnupiravir: ezek a koronavírus elleni gyógyszerek mellékhatásai - olvasson tovább!

A Pfizer szerint a kísérletek során a tablettát vagy placebót kapó betegek mintegy 20%-ánál jelentkeztek mellékhatások, többnyire enyhék. Súlyos mellékhatásokról a gyógyszert kapó betegek 1,7%-a, a placebót kapó betegek 6,6%-a számolt be. A gyógyszer ritonavir komponense interferálhat más gyógyszerekkel, ezért az orvosok hangsúlyozzák, hogy a betegeknek pontos listát kell megosztaniuk minden egyéb szedett gyógyszerükről, mielőtt bevennék a tablettát.

Forrás: egeszsegkalauz.hu