Ezeket látta már?

A súlyos pneumococcus fertőzésről és megelőzéséről

Az őszi légúti fertőzések következtében a nyálkahártya védekezőképessége gyengül, így újabb és újabb kórokozók telepednek meg rajta. Ezek közül az egyik a pneumococcus (ejtsd: pneumokokkusz) baktérium.

Ez a baktérium cseppfertőzéssel terjed. Leggyakrabban középfülgyulladást és lebenyes tüdőgyulladást okoz. A tüdőgyulladás lázzal, nehéz-légzéssel, gyengeséggel és köhögéssel jár. A megfelelő antibiotikum szedése legtöbbször gyógyulást eredményez. Vannak azonban olyan körülmények, amikor az antibiotikus kezelés nem hatásos.

A súlyos pneumococcus fertőzésről és megelőzéséről

Időseknél, gyengült immunrendszerűeknél, krónikus betegeknél gyakrabban okoz szepszist (a baktériumok az egész szervezetet elárasztják) és agyhártyagyulladást. Az agyhártyagyulladás tarkómerevséggel, magas lázzal, hányással eszméletvesztéssel jár. A halálozás magas, a túlélőknél tartós károsodás maradhat fenn. A szepszis tünetei is súlyosak, a lázat, hidegrázást, izületi fájdalmat a keringés összeomlása követheti.

A Megelőzés egyik lehetősége a védőoltás

A felnőttek számára olyan védőoltás áll rendelkezésre, mely a baktérium 23 típusa ellen véd. Leggyakrabban ezek okozzák a tüdőgyulladást, az agyhártyagyulladást és a szepszist. Az oltás nem csökkenti a gennyes középfülgyulladás és a felső-légúti fertőzések előfordulását. Általában egyetlen oltás elégséges azoknak, akinek immunrendszere ép, de tartós betegségük van.

Kiknek javasolt az oltás?

65 év felettieknek egy alkalommal (az influenza elleni oltással egyidőben adható)

Krónikus tüdő,- szív,- vese,- cukor és májbetegeknek (beleértve az alkoholistákat), koponyasérülteknek, belsőfül műtéten átesetteknek - kortól függetlenül - egy oltás, melyet 65 éves kor után ismételni kell.

Daganatos betegeknek, vagy már abból gyógyulóknak, szervátültetetteknek, veleszületett immunhiányosoknak, léphiányosoknak (ismétlő oltásra szükség lehet).

2 évesnél fiatalabb gyermekek számára más típusú oltóanyag áll rendelkezésre, mely a fiatal immunrendszert is kellően aktivizálja. Ez az oltóanyag 7 típus ellen véd. Idősebb korban, a már a 23 típus ellen védő, felnőtteknek ajánlott oltás is beadható.

Oltási reakció: Az oltás helyén bőrpír, fájdalom jelentkezhet, melyet ritkán, láz és rossz közérzet kísér.

A pneumococcus elleni védőoltás bármikor felvehető. A gyógyszertárakban, orvosi receptre lehet kiváltani, a társadalombiztosítás 25%-os támogatást ad a készítményekre.

Különösen ajánlott krónikus szív-, tüdő, vese betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, léphiányosoknak, immunkárosodottaknak (pl: daganatos betegeknek) és 65 év felettieknek.

Felnőtteknél, az influenza leggyakoribb szövődménye a súlyos lebenyes tüdőgyulladás.

Fontos honlapok:

www.oek.hu

járványügyi tájékoztató (ingyenes zöld szám):06-80-204-217

Kiadta a "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ

1097 Budapest, Gyáli út 2-6.

Tel.: 36/1/476-1100 Fax: 36/1/476-1226

A kiadásért felelős: Dr. Melles Márta főigazgató főorvos

Összeállította: Dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus főorvos

Frissítés: 2007

Forrás: Országos Epidemiológiai Központ, OTH Járványügyi Főosztály