Ezeket látta már?

Rendszeresen kiújul az ajakherpesze? Ez okozhatja

herpesz, koronavírus, tünet, afta, covid

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.

Az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus egyik típusa (HSV-1), melyet véglegesen nem lehet kiirtani a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy ha valaki megfertőződik, a tünetek gyógyulása után a vírus alvó állapotba kerül, „elbújik” az idegsejtekben, és időről időre újra aktiválódik, újra tüneteket okozva.

Bár nem lehet előre megmondani, kinél mikor jelenik meg az újabb ajakherpesz, vannak bizonyos tényezők, melyek hatására kijöhetnek a hólyagok. Van, aki szinte minden megfázás idején szenved a herpesszel is, másoknál a vizsgaidőszak alatti megterhelés okozza a hólyagocskák megjelenését, de előfordulhat az is, hogy valaki a nyarat indítja mindig herpesszel.

Ez is érdekelheti:

Ezek közé az ún. triggerek közé tartozhatnak külső, környezeti tényezők és belső, a szervezetben végbemenő változások is.

Ajakherpesz esetében gyakori triggerek

  • hölgyek esetében a hormonális változások (terhesség, menopauza, menstruáció)
  • vírusos fertőzések, betegségek
  • az immunrendszer legyengülése
  • lázas állapot
  • tűző napfény, szeles vagy hideg időjárás
  • stressz
  • fáradtság, kimerültség
  • fogászati kezelések
  • száj- és ajakszárazság

Sokkal nagyobb az esélye a herpesz kiújulására azoknak, akik valamilyen súlyos, krónikus betegségben szenvednek, szervátültetettek vagy kemoterápiás kezelés alatt állnak. Szintén fogékonyabbá tesz az ajakherpeszre az ekcéma és a pszoriázis.

A University of Virginia School of Medicine kutatói nemrég rájöttek arra, milyen biokémiai mechanizmusok állhatnak az ajakherpesz kiújulásának a hátterében. Anna R. Cliffe és társai szerint az idegsejtek „hiperizgatottsága” teremt lehetőséget a herpeszvírusnak a reaktiválódásra.

Ezért befolyásolja a gyulladás a herpeszt

Hosszabb ideig tartó gyulladások vagy stressz esetén a szervezet egy bizonyos citokint, interleukin 1 bétát bocsát ki (ez a citokin egyébként a bőr és a szem sejtjeiben is megtalálható, és akkor szabadul fel, ha a sejtek UV-fény hatására károsodnak). Az interleukin 1 béta fokozza az érintett idegsejtek érzékenységét, vagyis (nagyon leegyszerűsítve) azok egy kis ingerre is felfokozott reakcióval válaszolnak, és ezt képes reaktiválódással kihasználni a herpeszvírus.

Ez az eredmény tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy bizonyos vírusok képesek kihasználni a szervezetünk pillanatnyi változásait is, ráadásul éppen azt, mely az immunválasz része és a betegségek elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen

- mondta Cliffe.

A kutatók szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy feltérképezzük és megértsük azokat a mechanizmusokat, melyek az ajakherpesz kiújulásának a hátterében lehetnek. Arra sincs még válasz, hogy változtatja meg a vírus a neuronok citokinekre adott reakcióját.

De ezek az új eredmények, a kutatók reményei szerint, olyan módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, melyek segíthetnek az ajakherpesz fellángolásának megelőzéséhez, vagy akár ahhoz, hogy véglegesen megakadályozzák a vírus reaktiválódását.

A kutatás eredményeiről az eLife című szakmai lapban számoltak be.

Forrás: Medical Xpress

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Herpeszes száj- és ínygyulladás: ez az oka, tünete és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

herpesz

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához