Allergia vagy koronavírus? Így különböztetheti meg a tüneteket!

#koronavírus #allergia #koronavírus tünetei #köhögés
2020.04.16.
Allergia vagy koronavírus? Így különböztetheti meg a tüneteket!

A járvány idején kiemelten fontos, hogy koronavírus-fertőzést ne tévesszük össze az allergia tüneteivel. Mutatjuk, hogy különböztetheti meg a koronavírus és az allergia jeleit.

dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója mondta el a SOTE honlapján, milyen jellegzetes tünetekre érdemes figyelnünk, amik alapján megkülönböztethetjük a koronavírust az allergiától.

A virágpor és pollen - később, augusztusban a parlagfű -, valamint a házi poratka által kiváltott allergiás jellegzetes tünetei a következők:

  • orrviszketés,
  • tüsszögés,
  • vizes orrfolyás,
  • bedugult orr,
  • torok- és szemviszketés.

A koronavírus szintén a légutakat érinti, azonban kevésbé jellemző tünete ennek a fertőző betegségnek a tüsszögés és a viszketés. Ugyan, azt már tudjuk, hogy a Covid-19 fertőzés jellegzetes tünetei közé tartozik a hasmenés, az étvágytalanság, a fáradékonyság, a gyengeség és a köhögés, azonban dr. Müller Veronika 2 lényeges pontra világít rá, ami alapján laikusként is megkülönböztethetjük a koronavírus-fertőzést az allergiától. A Covid-19 esetében ezek a következők:

  • hirtelen szag- és ízvesztés - az allergia esetében ezek csak hosszú idő után alakulhatnak ki;
  • hőemelkedés vagy láz;

Általánosságban elmondható, hogy ha a nyálkahártyát valami irritálja, ezt a szervezet igyekszik az immunrendszer segítségével eltávolítani. Az ennek kapcsán kialakuló gyulladás gyengíti a nyálkahártya védekezőképességét, ezért allergiaszezonban mindenféleképpen érdemes az orvos által előírt gyógyszereket alkalmazni, hiszen ezek az asztmás és allergiás tünetek enyhítésével hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszer ellenálló maradjon az egyéb légúti megbetegedésekkel szemben – mondta dr. Müller Veronika.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Hozzátette, hogy bár a járványügyi helyzet idejére az allergiaszűrések szünetelnek, amennyiben allergiás tüneteket érzékelünk magunkon, a vény nélkül kapható allergiakészítményeket érdemes lehet kipróbálni, hiszen ezek hatása néhány napos használatot követően már érezhető, így könnyebben kiszűrhetjük mi magunk is, hogy csupán allergiával, vagy valamilyen egyéb problémával küszködünk.

Azok számára, akik asztmás, esetleg egyéb tüdőgyógyászati betegségekben szenvednek, a Pulmonológiai Klinika honlapján részletes betegtájékoztatók találhatók a járvány idejére.

Forrás: SOTE

Forrás: SOTE