Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Alvási problémák, fáradtság? Covid-szövődmény is lehet az oka

alvási probléma, fáradtság, covid, post-covid, fertőzés, szövődmény, koronavírus

Sokan panaszkodnak arra, hogy kimerültek, alvási gondjaik vannak, pedig már túl vannak a Covid-fertőzés nehezén, gyógyult állapotban élik a mindennapjaikat.

Ebben a nehéz időszakban mindannyiunkat foglalkoztat, hogy milyen következményei lehetnek a vírusnak, ami a tavalyi évben ütötte fel a fejét világszerte, és vagy saját magunkon megtapasztalhattuk a lefolyását vagy a közvetlen környezetünkben élőkön keresztül ráláthattunk a betegség velejáróira, szövődményeire. A COVID-19 összefügghet-e az elhúzódó alvási problémákkal és a fáradtsággal?

A koronavírus előbb utóbb alvási problémákhoz vezet

Egy Egyesült Királyságban végzett tanulmány azzal foglalkozik, hogy SARS-CoV-2-re pozitív és negatív eredményt produkáló emberek egészségi állapotát hasonlítja össze, melyhez a Clinical Practice Research Datalink Aurum adatbázisát használja fel. Ez azt jelenti, hogy 12 millió olyan embert vizsgál, akik egészségügyi klinikákon jártak a megadott 10 hónapot felölelő időszakban. Ennek eredményeit kielemezve arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy akiknek pozitív lett a tesztje, azoknál valamivel nagyobb a kockázata (1,4%), hogy kialakul alvási probléma a negatívokhoz (0,9%) viszonyítva. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy ezek a személyek nagyobb valószínűséggel tapasztaltak az ezt megelőző 5 évben is ilyen és ehhez hasonló tüneteket, illetve mentális betegségekre írható gyógyszeres terápiában részesültek.

Az influenzánál vagy a koronavírusnál nagyobb a rizikó?

Egy oxfordi kutatás azt elemezte, hogy más betegségekhez képest (pl. influenza, epekő, súlyosabb csonttörés) koronavírusnál mennyi az esélye bármilyen mentális probléma kialakulásának. Az eredmények azt mutatták, hogy utóbbinál csaknem kétszeresére nőtt ez a rizikó, azonban ez a korábbi tanulmány nem követi nyomon a COVID-19 fertőzésben szenvedő egyéneket ugyanazon időponttól, nem vették figyelembe a betegek kórháztól való távolságát és a kórházak kapacitását sem. Ezekkel korrigálva kimondható, hogy ugyanabban a vizsgálati időszakban influenzában szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakultak ki az említett tünetek.

A koronavírus és az alvási probléma kapcsolatának mechanizmusa ismeretlen

Egyelőre nem ismert a koronavírus és az alvási problémák kapcsolatának mechanizmusa, de feltételezhető, hogy a gyulladás játssza a fő szerepet benne. Egy szakember szerint az, hogy az emberek egészsége hogyan tér vissza egy betegség után, nagyon változó, és számos biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezőtől függ. Sokáig gyulladásos tüneteket mutathat a szervezet a vírusfertőzés miatt, még jóval a betegség akut fázisa után is, és az illető gyakran küzd azért, hogy visszatérjen a normális fizikai állapotához.

Összefoglalva Dr. Aaron Bunnel (Seattle-i Washingtoni Egyetem) szerint a fáradtság oka többtényezős lehet:

  • a szervezet folyamatos reakciója a fertőzés megszűnésének ellenére
  • a fertőzés más szervrendszerekre gyakorolt hatásai miatt (idegrendszeri panaszok, izmokat érintő problémák, izomfájdalomhoz köthető agy- és gerincvelőgyulladás)
  • gyulladásos reakciók vagy vér-agy gát működési zavarai következtében
  • krónikus fáradtság esetén is kialakulhatnak alvászavarok.

Sok más tanulmány gyulladásos markereket, agyi és érrendszeri képalkotást, valamint biomarkereket vizsgál, hogy megpróbálja megérteni a konkrét biológiai mechanizmusokat.

Szorongás – kóros vagy egészséges?

Az embereknél természetes jelenség az egészséges szorongás. Jelen esetben a teszten való részvétel kifejezetten egy ilyen stresszforrás lehet, amely arra érzékenyebbeknél nagyobb arányban mutathat összefüggést egy később kialakuló mentális problémával. De itt érdemes megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy valaki otthonról dolgozik, vagy olyan ágazatokban, ahol a fertőzés rizikója ellenére a megszokott helyen, módon végzi a munkáját.

Állandó fáradtság: post-Covid vagy szívbetegség okozza? Olvasson tovább!

A kórosnak nevezhető szorongás, a depresszió és a pszichózis aránya hasonló volt azok között, akik pozitív eredményeket kaptak, és akiknek negatív lett, így általánosságban nem írható a koronavírus számlájára ezen betegségek megjelenése.

Összefoglalva: koronavírus - mentális panaszok

Bizonyos esetek összefüggést mutathatnak a COVID-19 fertőzés és az alvási problémák kialakulása között. Emellett jellemzően előfordulhat az elhúzódó fáradtság érzet is, ami egyébként ismert velejárója lehet más vírusok által okozott megbetegedéseknek is.

Ezzel szemben nem jellemző, hogy közvetlenül okozna depressziót, szorongást, vagy bármilyen olyan mentális problémákat, ami miatt tartani kellene az önkárosítástól az adott személy esetében.

Több tanulmány is létezik már, amelyek segítségével egyre pontosabban rálátunk arra, hogy milyen nem kívánatos egészségügyi problémákat okozhat a koronavírus, illetve ezek milyen tényezőkkel hozhatók kapcsolatba.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Források:

https://www.medicalnewstoday.com/

http://otszonline.hu/

http://medicalonline.hu/

https://qubit.hu/

Forrás: egeszsegkalauz.hu