Ezeket látta már?

Autoimmun betegségek és a COVID-19 elleni oltások

autoimmun betegség, koronavírus, oltás, covid-19, vakcina, lupusz

Egyelőre csekély ismeretünk van az autoimmun betegeknek beadott COVID-19 vakcinákról - mutatjuk, mit tudunk eddig.

Van, aki saját vagy családtagja súlyos autoimmun betegségét vagy annak fellángolását a COVID-19 vakcina beadásának tulajdonítja, sőt, orvosok is figyelmeztetik az autoimmun betegeket, hogy fellángolhat a betegségük. A probléma természetesen nem zárható ki, sőt, leírtak ilyeneket - reagált a felvetésekre Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő a közösségi oldalán. Mint írja, a kérdés ezek aránya és súlyossága, illetve esetleges ok-okozati kapcsolatának bizonyítottsága a COVID-19 elleni oltásokkal.

Okoz-e a vakcina fellángolást az autoimmun betegségek esetén?

Tény, hogy jelenleg még csekély ismeretünk van az autoimmun betegeknek beadott COVID-19 vakcinákról, és ami van, az legfőképpen az mRNS oltásokkal (Pfizer, Moderna) kapcsolatos. A reumás ízületi gyulladásban, illetve lupuszban szenvedő betegeknél az eddigi vizsgálatok csekély arányban (5%-ban) jelentettek átmeneti fellángolást, és súlyosat még kisebb arányban (1,2%) (1).

Egy nagyobb vizsgálatban 11%-ban jelentettek kezelést igénylő fellángolást, de súlyosat nem, és a fellángolások kapcsolata az oltással nem volt igazolható.

Végül egy kisebb tanulmány egyáltalán nem észlelte különféle autoimmun betegeknél a fellángolások gyakoriságának emelkedését az oltás után (3).

Természetesen mindegyik vizsgálatnak vannak korlátai, de az eddigi adatok alapján az autoimmun betegek olthatók COVID-19 ellen.

Végezetül az USA-ban kb. 600 beteggel (szklerózis multiplex, pemfigusz, reumatoid artritisz, szisztémás lupusz eritematózusz és szisztémás szklerózis) (szkleroderma)) mostanában indul és 2021 novemberében jelent előzetes eredményeket egy olyan Fázis 2 klinikai vizsgálat, amely a harmadik oltások hatását és biztonságosságát vizsgálja autoimmun betegeken (4).

Ez is érdekelheti:

Hivatkozások:

1. https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/80/Suppl_1/199.full.pdf

2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/art.41924

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8213359/pdf/main.pdf

4. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-launches-study-extra-covid-19-vaccine-dose-people-autoimmune-disease

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához