Ezeket látta már?

Bedurvul a covid? Mit hoznak az új variánsok? Itt vannak a vakcinainfós orvosok válaszai!

covid, koronavírus, variáns, új variánsok, BA.4, BA.5, omikron, vakcina, oltás

Úgy gondolták, ideje ismét az oltásokkal, és a Coviddal foglalkozni - pontról pontra tényállás most, a "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" orvoscsoporttól.

1. Mi a helyzet Covid-19 téren, melyik variáns dominál jelenleg?

Sajnos ismét láthatjuk, hogy a világ számos országában elindultak felfelé az esetszámok, melyet az omikron újabb változatai, a BA.4 és BA.5 okoznak.

2. Mennyire súlyosak az újabb variánsok?

Nagyjából még mindig áll, ami az alap omikronnál is igaz volt: sokkal-sokkal gyorsabban terjednek, mint az eddigiek (wuhani/brit/delta), de kisebb eséllyel okoz tüneteket, oltottakban egészen minimális a súlyos lefolyás esélye.

3. Védenek-e az oltások, vagy most már annyit érnek, mint tengeralattjárón a vészkijárat?

Fontos információ, hogy az újabb variánsok ellen immár a 3 oltás tekinthető alapimmunizációnak, így ezt 12 éves kor felett MINDENKINEK javasoljuk. Kutatások szerint a 3 oltással rendelkezők körében sokszorosan kisebb (minimum 80%-kal!) a súlyos lefolyás esélye, mint oltatlanokban. Sajnos azonban úgy tűnik, az enyhe/közepes lefolyás ellen jóval kisebb védettséget ad.

4. Kell-e negyedik oltás?

Kutatások szerint jelenleg csak a fokozott kockázati csoportoknak ajánlott, lásd a negyedik oltásos GYIK-ben leírtakat. Ártani továbbra sem árt, de nem létszükséglet.

5. Melyik oltás ajánlott?

Az újabb variánsok miatt továbbra is az mRNS vakcinák javasoltak, melyek a lehető legerősebb védettséget biztosítják.

6. Lesz-e ötödik oltás?

Ennek szükségességét még világszerte vizsgálják.

7. Még mindig ne nézegessem az ellenanyagszintemet?

Még mindig ne. Sőt, még kevésbé. Az utóbb hónapok eredményei alapján egyre inkább kezd kitűnni, hogy a sejtes immunitás dominál a vírus ellen (az erre vonatkozó tesztekről is írtunk a GYIK-ben).

8. Átestem az X variáns okozta fertőzésen Y oltással, mennyire vagyok védett?

Sajnos a fertőzés való átesés adta védettséget leginkább dobókockával lehet megsaccolni, hatalmas a szórás, hogy mekkora, milyen időtartamú védettséget ad, ráadásul úgy tűnik, az egyes variánsok okozta betegség kiállása nem véd a másik fajta variánssal szemben.

9. Mi várható? Kell-e majd kötelezően maszkozni, tesztelni, elszigetelődni? Várhatók-e korlátozások?

Szándékosan szedtük össze egybe azokat a kérdéseket, melyekre nem tudjuk a választ.

Sajnos az új variánsok már olyan gyorsan terjednek, hogy a hagyományos védekezési eszközökkel (tesztelés, távolságtartás, maszkhordás stb.) csak kis mértékben lassítható le a járványgörbe emelkedése. Ezen a ponton már hatalmas dilemmát jelent, mennyire éri meg korlátozásokkal további gazdasági és társadalmi károkat okozni.

A vírustagadók, járványszkeptikusok, oltásellenesek elleni vitákhoz szeretnénk kiemelni, hogy amennyiben a társadalom 100%-a háromszor oltva lenne, alighanem teljes egészében szabadjára lehetne engedni a járványt, ugyanis így már valóban annyira „elszelídülne” a vírus, hogy nem lenne sokkal rosszabb, mint az influenza, vagy más légúti kórokozók. Ennek az esélye azonban, látva a járványszkeptikusok folyamatos, az oltások nyilvánvaló sikere ellenére is fennálló demagóg hörgését sajnos szinte nulla.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához