Ezeket látta már?

Békés segítő, szörnyű gyilkos: egy baktérium nyomában

Békés segítőből gyilkossá változik a "kétarcú" baktérium! Egy féreg emésztőrendszerében figyelték meg azt a látszólag ártalmatlan, az állat túlélését segítő baktériumot, amely egy genetikai kapcsoló átkattanásával sötét arcát mutatja a féreg által megfertőzött rovarokban, és halálos mérget kezd kiválasztani vérükben.

A Science tudományos folyóiratban ismertették a Michigani Állami Egyetem és a Harvard orvosi karának kutatói tanulmányukat, amelyben sikerült felfedniük egy eddig nem ismert mechanizmust, amely a "Jekyll és Hyde" baktériumban lejátszódik.

Békés segítő, szörnyű gyilkos: egy baktérium nyomában

Mint Todd Ciche, a kutatás egyik résztvevője elmondta, ilyen változások időnként véletlenszerűen is megtörténhetnek; ebben az esetben még nem ismert, hogy a féreg emésztőrendszerének baktériumközösségében békésen tevékenykedő mikrobában milyen hatásra "kattan át" a genetikai kapcsoló, aminek következtében rovarvérben gyilkossá változik át.

Bár az emberi bélrendszer bonyolultabb, és nehezebb nyomon követni a hasonló folyamatok lépéseit, a megállapítás újfajta betekintést kínál, ami orvosi áttörésekhez vezethet - mondta Ciche a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portálnak.

Az állatok és az ember emésztőrendszerében élő baktériumok másként viselkednek a gazdaszervezeten belül és azon kívül, a mikrobiomból kiemelve. "Csak most kezdjük megismerni, hogyan alakulnak ki a mikrobák között ezek a szövetségek, miként működnek és hogyan fejlődnek" - magyarázta Ciche.

A szóban forgó baktérium egy biolumineszcens rovarkórokozó. Közösségi állapotában - a Nematoda féreg beleiben - lassan növekedik és ellát olyan feladatokat is, amelyek a féreg túlélését segítik, még a szaporodásához is hozzájárul. Ahogy azonban a Nematoda növekszik, a baktérium felfedi sötét arcát. Miután átkattan a DNS-kapcsoló, egyre gyorsabban növekszik és halálos toxint termel. Amikor a féreg rovarokat kezd megfertőzni, akkor a baktérium rovarölőt kezd kibocsátani.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához