Bénító fáradtság: ez a koronavírus makacs szövődménye

#koronavírus #Covid-19 #koronavírus szövődménye #koronavírus tünetei
2021.03.08.

Egyre több kutató foglalkozik a koronavíruson átesett betegek utókövetésével, és az eredmények alapján sokaknál elhúzódik a Covid-fertőzés - olyanoknál is, akik nem szorultak kórházi kezelésre. Sokaknál nem olyan gyors a koronavírusból történő felépülés, a hosszas betegeskedésnek pedig már neve is van: elhúzódó COVID.

Elhúzódó Covid

A BBC cikke számol be az elhúzódó Covid állapotról, ami a koronavíruson átesett betegek egyre nagyobb részénél jelentkezik levertség, bénító fáradság, állandó fájdalmak és légzési nehézségek formájában. A tünetek hónapokig fennálltak azoknál is, akiknek enyhe tünetei voltak a fertőzés alatt.

Az elhúzódó Covid tünetei:

  • bénító fáradtság
  • köhögés
  • nehézlégzés
  • izomfájdalom
  • hallás- és látásproblémák
  • az ízlés és szaglás elvesztése
  • szívet, tüdőt és gyomrot érintő károsodások
  • depresszió, szorongás, és a zavart gondolkodás

Egy olasz kutatás eredménye alapján a vizsgáltak 87%-ának legalább egy tünete fennállt még a vírust követő 2 hónappal is, több mint 50%-uknál pedig állandó tünet maradt a fáradság.

Egy francia tanulmány szerint - amiben 150, nem kritikus állapotban lévő beteg egészségügyi állapotát figyelték március és június között - az enyhe tüneteket mutatók kétharmadánál 2 hónappal a vírus lefolyása után is fennállt legalább egy tünet.

Egy amerikai tanulmány pedig a kórházi ápolásra nem szoruló koronavírusos betegek 35%-a 3 héttel a pozitív teszteredmény után sem tudtak visszatérni a normál egészségi állapotba.

Az orvosok nem találtak kapcsolatot a Covid-19 lefolyásának súlyossága és a fáradság tünetének fennmaradása között. Más orvosok szerint azok, akiknek tüdőgyulladást is okozott a koronavírus, több szövődménnyel találkozhatnak.

Ezek a brit mutáció tünetei, kattintson tovább!

Miért okoz elhúzódó Covidot a koronavírus?

A jelenlegi kutatások azt mondják, hogy attól, hogy a koronavírus átment a szervezeten, még megtalálható kisebb mennyiségben. Akinek hasmenése volt, a beleiben még ott lehet a vírus, annál pedig, aki a szaglását veszítette el, az idegsejteiben maradhatott hátra - állítja Tim Spector, a King’s College London professzora.

Olyanok is vannak, akiknek a szervezete képtelen volt szabályozni a vércukorszintet, miután a koronavírus cukorbetegséget okozott náluk.

Más feltételezések szerint az immunrendszer nem tud visszaállni a természetes állapotába a koronavírus fertőzés után, ez pedig rossz egészségi állapotba torkollhat.

A WHO is felhívta arra a figyelmet, hogy a koronavírus okozta gyulladás már fiatalabb korban is okozhat szívproblémákat.

Forrás: EgészségKalauz