Friss koronavírus hírek ma

Covid-tesztelés könnyből: egyelőre ezért ne sírjon miatta!

covid, koronavírus, teszt, könnyből, könnyteszt, tesztelés

Könnyfolyadékkal végzett Covid-19-teszt? Nem olyan meredek ötlet, mint elsőre hangzik, mégsem érdemes érte sírni.

Olvasóink jelezték, hogy különböző nemzetközi hírek kapcsán felmerült bennük annak a lehetősége, hogy a könnyfolyadék „tesztelése” alapján is kimutatható lehet a koronavírus okozta fertőzés. Akadt aki próbára is tett magát, ismerettségi körét és rendre helyes pozitív eredményt is kaptak így.

Elméletileg elvégezhető a koronavírusteszt könnyből?

A világban nem most először merült fel annak a lehetősége, hogy a könnyfolyadék „tesztelése” alapján kimutatható lehet a koronavírus okozta fertőzés. Az ötlet alapját az adja, hogy a könnyfolyadék a vérhez, a nyálhoz, az orrüregből vagy a garatból vett kenethet hasonló minta lehet, ha a koronavírussal való fertőzöttség bizonyításáról vagy elvetéséről van szó.

Az ötlet nem olyan meredek, mint ahogy elsőre hangzik, a helyzet azonban az, hogy egyelőre nem érdemes „mintavétel” céljából sírni. Igencsak kérdéses ugyanis az, hogy vérre, nyálra, orrüregi- vagy garatváladékra tervezett Covid-19-tesztek működnek-e a könnyfolyadékkal.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid-19 a vezető tünetei alapján elsősorban légúti megbetegedés. A légúti panaszok mellett azonban számos szerv és szervrendszer érintettsége bebizonyosodott.

Jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus a szemen keresztül is fertőzhet, vagyis a szem szennyezett kézzel való érintése fertőzési forrás, és maga a szem egyfajta behatolási kapu a koronavírus számára. Továbbá, Covid-19 esetén gyakoriak a szempanaszok (szemvörösség, szemviszketés, könnyezés). Ráadásul, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezik, az tudja, hogy a könnycsatornák és az orrüreg között fizikai összeköttetés is van.

Vagyis, az előbbiek alapján, nem túl „meredek” ötlet az, hogy a vér vagy a nyál helyett a könnyből végezzük el a Covid-19-tesztet, de magabiztos eredményt, pusztán erre támaszkodva semmiképp sem várhatunk.

Soroljuk, hogy miért is nem ilyen egyszerű ez:

  1. Úgy tűnik, hogy a könnyfolyadékban a víruskoncentráció jóval kisebb, mint például a nyálban. Mindez kihívást jelent a tesztek érzékenysége szempontjából és nehézséget okozhat a tesztelés során. Sok esetben negatívat jelezhet a teszt, miközben már fertőzött az illető.
  2. Azok a gyorstesztek, amiket a nyálból vagy az orrüregi váladékból nyert detektálásra fejlesztettek ki, nem használhatók automatikusan a könnymintákra. Más a különféle minták kémhatása, viszkozitása, mennyisége stb..
  3. Napjainkban az újabb és újabb koronavírus-variánsok tesztelése kihívás elé állítja a Covid-19-teszteket fejlesztőket. Amennyiben a koronavírus variánson kívül a vizsgált minta fizikai-kémiai jellege is megváltozik (azaz például nyál helyett könnyet csepegtetünk a gyorstesztre), az ahhoz vezethet, hogy jelentősen romlik a teszt megbízhatósága, már ha egyáltalán működőképes lesz a teszt.

Ez is érdekelheti:

Aranyszabály: a Covid-19 teszteket használjuk előírásszerűen és rendeltetésszerűen. A könnyből való Covid-19 tesztelés kétségkívül innovatív és kreatív ötlet, de annak a megvalósítása még kutatást, fejlesztést és kivitelezést igényel. Amíg nem állnak rendelkezésre speciálisan könnyből végezhető tesztek, addig ne „sírjunk” mintavétel céljából.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) Chen X. et al. SARS-CoV-2 on the ocular surface: is it truly a novel transmission route? Br J Ophthalmol. 2020; doi:10.1136/bjophthalmol-2020-316263

https://bjo.bmj.com/content/bjophthalmol/early/2020/08/25/bjophthalmol-2020-316263.full.pdf

(2) https://health-desk.org/articles/can-you-explain-how-the-covid-19-test-using-tears-works

Forrás: egeszsegkalauz.hu