Egyre közelebb a koronavírus ellenszere?

#koronavírus #Vuhan #koronavírus ellenszere #koronavírus védőoltás
2020.02.05.

A kutatók azóta keresik a koronavírus lehetséges gyógyszerét, hogy a vírus először megjelent Kínában. A legújabb hírek szerint Thaiföldön már sikerült két beteget meggyógyítani.

A hivatalos bejelentés szerint két, koronavírussal fertőzött beteget is sikeresen kezeltek Thaiföldön, méghozzá HIV/AIDS és influenza elleni gyógyszerek, lopinavir, ritonavir és oseltamivir kombinációjával. Dr. Kriangsak Atipornwanich, a betegeket kezelő csapat egyik tagja elmondta, bár még várják a pontos laboreredményeket, a páciensek állapota a kezelés után 48 órával nagyon biztató. Egy harmadik betegnél is próbálkoztak ezzel a gyógyszerkoktéllal, de ő sajnos allergiás tünetekkel reagált.

Anutin Charnvirakul, Thaiföld egészségügyi minisztere a sajtótájékoztatón csak az egyik betegről adott részletesebb információkat. Egy 71 éves, „nagyon komoly tüneteket mutató” nőt kezeltek a nagy dózisú antivirális gyógyszer kombinációval. A nő szervezete pozitívan reagált, és a laboratóriumi vizsgálatok is azt mutatták, hogy sikerült kiirtani a vírust. Egyelőre azonban még kórházban lábadozik – adta hírül a CNN. A thai szakemberek szerint a gyógyszerkombináció nem tekinthető tökéletes gyógymódnak, és mindenképpen további kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy széles körben lehet-e majd alkalmazni ezeket a szereket. Thaiföldön a legújabb információk szerint 25 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, közülük legalább 8-an már meggyógyultak és hazatérhettek, a többieket azonban továbbra is kórházban kezelik.

Olvasson tovább! A koronavírus tünetei és kezelése

Folyamatosan keresik az ellenszert

A világon mindenhol dolgoznak azon a szakemberek, hogy megtalálják az új, 2019-nCov nevű koronavírus okozta betegség ellenszerét. A légúti tünetekkel járó fertőzés ellen jelenleg azonban csak tüneti kezelés az általánosan elfogadott, elsősorban a köhögés, a láz és a légszomj enyhítése.

A kutatásokban elsősorban a már ismert antivirális szerekre, illetve azok kombinációjára koncentrálnak. A Norvég Műszaki és Tudományegyetem szakemberei által összeállított listán 120, biztonságos antivirális hatóanyag szerepe, ezek közül 31-et határoztak meg úgy, mint a koronavírus potenciális gyógyszerét.

2020. január végén kínai tudósok kezdeményezték, hogy klinikai teszteket indíthassanak egy másik gyógyszerkombinációval. A remdesivir, chloroquin, lopinavir és ritonavir tartalmú szer részben Ebola, SARS és malária, részben pedig HIV/AIDS kezelésére használatos, széles spektrumú antivirális hatóanyagokat tartalmaz, és in vitro kísérletekben a 2019-nCov koronavírus ellen is hatékonynak bizonyult.

Felmerült önben egy kérdés, és megnyugodna, ha tudna konzultálni egy orvossal? Hívjon fel egy orvost ITT!

Lesz-e védőoltás?

Akárcsak a koronavírus kezelésére szolgáló gyógyszer esetében, a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén is több nemzetközi kutatócsapat dolgozik. A legoptimistább elképzelések szerint akár heteken belül sikerrel járhatnak, hiszen már elegendő információ áll a rendelkezésükre a vírusról, de arra, hogy a védőoltás mindenki számára elérhető legyen, jóval többet kell várni. A védőoltást ugyanis biztonságossági szempontból is tesztelni kell, szükség van a megfelelő tömeggyártási technológiára, és természetesen komoly engedélyeztetési eljárásokkal is szembe kell nézni, mielőtt forgalomba kerülhet az oltás.

Forrás: EgészségKalauz