Ezeket látta már?

Kanyaró, mumpsz, szamárköhögés: az oltástagadás világszerte járványt okoz

védőoltás

Sokszorosára nőtt a kanyarós, mumpszos és szamárköhögéses esetek száma az elmúlt években, elsősorban az oltástagadás miatt. A világ több országában is járványról beszélnek.

Ráadásul ezek olyan betegségek, melyekről sokáig úgy gondolták, sikerül őket eradikálni. A fertőző betegségek újbóli terjedése részben az „oltáskritikusoknak” köszönhető, akik nem hajlandóak beoltatni saját magukat vagy a gyerekeiket. Számos módszerrel próbálják megállítani a védőoltásokat megtagadók számának további gyarapodását, például kötelező vakcinázással vagy pénzbüntetésekkel. Egy új kutatás szerint azonban más módon is növelni lehet a védőoltások elfogadottságát: az oltástagadókat szembesíteni kell mindazzal a fájdalommal és szenvedéssel, melyeket ezek a megelőzhető betegségek okoznak.

Kutatás: az oltástagadók és a betegek

Brian Poole és Jamie Jensen, a Brigham Young University kutatói szerint az oltások a saját sikerességük áldozatai lettek, hiszen nagyon hatékony védelmet nyújtanak bizonyos fertőző betegségek ellen, így aztán az emberek többsége nem is találkozik ezekkel a betegségekkel, nincsenek tapasztalataik velük kapcsoltban. A kutatók ezért igyekeztek egy kicsit „közelebb hozni” az elfeledettnek hitt betegségeket. Összesen 574 diákot vontak be a vizsgálatba, akik közül 83-an oltáskritikusnak, illetve hezitálónak vallották magukat. A diákokat két csoportba osztották. Az egyik csoportnak olyan személlyel kellett interjút készíteni, aki maga is átesett egy, védőoltással egyébként megelőzhető betegségen (például gyermekbénuláson, övsömörön, tuberkulózison), a másik, a kontrollcsoport tagjai pedig autoimmun betegséggel küzdő emberrel beszélgettek. Emellett a diákok egy része az immunrendszerrel és a vakcinákkal kapcsolatos tudományos kurzuson is részt vett. 

A kutatás eredménye

Azok a diákok, akik szemtől szembe „találkozhattak” egy-egy megelőzhető betegséggel, és személyes történeteket hallhattak a fájdalomról, szenvedésről, sokkal nagyobb eséllyel lehettek a kutatás végére oltástámogatók, mint akik nem készítettek ilyen interjúkat: közel 70 százalékukat sikerült többé-kevésbé meggyőzni, még úgy is, hogy a tudományos kurzuson nem vettek részt. Minél komolyabbak, súlyosabbak és megrázóbbak voltak a történetek, amelyeket hallottak a diákok, annál nagyobb volt azoknak a hatása. Tehát, akik azt hallották, hogy „(az övsömörös) fájdalom miatt kórházba került valaki, ahol semmit nem tudtak tenni a fájdalom ellen és hónapokig el sem tudta hagyni az otthonát” nagyobb hatással volt rájuk, mint azok, akik azt, hogy „(a rózsahimlő) miatt kiütései lehettek és pár napig magas láza volt”. 

Mire jó a Di-Per-Te oltás? Kattintson tovább!

Ez a módszer sokkal jobban működik, mint az, hogy megpróbálunk az oltástagadók által sulykolt információk ellen küzdeni” - mondta Poole. „A személyes történetek és beszélgetések során az emberek megérthetik, hogy ezek valóban rendkívül súlyos betegségek, melyek rengeteg fájdalommal, lemondással, anyagi áldozattal járnak, és komolyan kell őket venni.” 

A vizsgálat eredményeiről a Vaccines című szakmai lapban számoltak be.

Világunk a védőoltások előtt: nézze meg videónkat!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához