Ezek a koronavírus oltás pszichés hatásai

#koronavírus #vakcina #covid #oltás
2021.03.21.

Miért vált ki a koronavírus vakcina egyesekből bűntudatot, másikból pedig irigységet?

Az elmúlt hónapok, a koronavírus járvány és a hozzá kapcsolódó intézkedések mindenkit megviseltek lelkileg. Sajnos, a szakemberek szerint attól sem lehet pszichés megkönnyebbülést várni, hogy egyre több ember számára elérhetővé vált a vakcina.

Közel egy éve kezdődött a COVID-19-járvány, mely azóta az egész életünket megváltoztatta. Lassan (kelletlenül ugyan) hozzászokunk a maszkviseléshez, a távolságtartáshoz, az otthoni munkavégzéshez, a digitális oktatáshoz, vagy éppen ahhoz, hogy egy ideig még nem mehetünk színházba vagy nyaralni. A szakemberek szerint azonban egy hatalmas csata még csak most vár ránk, hiszen a járvány és az azzal kapcsolatos intézkedések olyan lelki panaszokat okozhatnak, melyek kezelése, feloldása akár hosszú évekig is tarthat.

Egyre több ember tapasztalja meg magán a depresszió, a szorongás, a pánik tüneteit. A magány, a bizonytalanság, a kilátástalanság, a bezártság, a támogató közösségek és az elérhető szakmai segítség hiánya pedig egyáltalán nem könnyíti meg a helyzetet.

Vakcinairigység és vakcinabűntudat

Az, hogy egyre több országban elérhetővé válnak a koronavírus elleni vakcinák, megnyugvásra adhatna okot, esetleg büszkeséget, hálát és csodálatot kellene éreznünk a kutatók munkájával kapcsolatban. Hiszen példa nélküli az az összefogás, mellyel a tudósok felvették a harcot a koronavírussal szemben és minden korábbinál gyorsabban kifejlesztették ellene a védőoltást.

Örülni kellene annak, ha azt látjuk a közösségi oldalakon, valaki boldogan mutatja az oltási igazolását vagy a felkarján a ragtapaszt. A reményt kellene erősítenie bennünk azoknak a híreknek, amelyek arról számolnak be, éppen hány ember kapta már meg a koronavírus oltást. De sokan inkább negatív érzésekről számolnak be: irigységről, féltékenységről, csalódottságról, türelmetlenségről. Miért pont ő kapta meg a védőoltást és nem én, vagy az egyik hozzám közel álló, akinek szerintem nagyobb szüksége van rá? Hogy meri visszautasítani valaki a várva várt oltást, amikor én annyira szeretném végre biztonságban érezni magamat?

Érthető, sőt tulajdonképpen normális, hogy a várakozás napjai, hetei próbára teszik a türelmünket, a morális elkötelezettségünket és azt, ahogyan a közjóról vélekedünk az egyéni érdekekkel szemben. Az, hogy először – elvileg – azok kapják meg a Covid vakcinát, akik a leginkább veszélyeztetettek, az empátia, az együttérzés, az elesettekről való gondoskodás, a közös felelősségvállalás érzését erősíthetnék. Elvileg.

De a koronavírus védőoltásokkal kapcsolatos zavar, a féligazságok, a hamis információk, a visszaélésekről szóló hírek csak tovább fokozzák a bizonytalanságot, és még igazságtalanabbnak és kiszolgáltatottabbnak érezhetjük a helyzetet, mint korábban.

„Az emberek egyszerűen vágynak arra, ami másoknak van” - magyarázza Jessi Gold pszichiáter. Fokozottan igaz ez a védőoltásra, amire annyira régóta várunk. „Pszichológiai szempontból, minél ritkább, különlegesebb és nehezebben elérhető valami, annál vonzóbb, és annál inkább irigykedhetünk valakire, aki birtokolja. A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy előbb-utóbb megkapjuk a koronavírus védőoltást, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk türelmesen várakozni.”

Egy másik szakember szerint az irigység hátterében a kontroll elvesztésének érzése is áll. „Az elmúlt évben az emberek többsége elveszítette az irányítást az élete felett. Hiába tűnik most úgy, hogy már látszódik a fény az alagút végén, és csak egy kicsit kell türelmesnek lenni, nagyon sokan azt érezhetik, hogy mások sokkal gyorsabban és könnyebben kijutnak ebből a bizonyos alagútból. Ez pedig nagyon frusztráló” - magyarázza dr. Lauren Cook pszichoterapeuta.

A „másik oldal” - vagyis akik már megkapták a védőoltást - is megtapasztalhat bűntudatot, sőt akár szégyent is. Ezt bizonyos intézkedések tovább erősíthetik: bizonyos amerikai tagállamokban a túlsúlyosokat, erős dohányosokat is a fokozott rizikócsoportba tartozókhoz sorolták, nagyon sokan azonban elítélik őket, hiszen „saját maguk” okozták az egészségi problémákat. A dohányzást, elhízást ráadásul gyakran „jellemhibának” tartják

A túlsúly és a dohányzás jellemhiba?

Természetesen, nem tesz jót az sem, hogy néhányan megpróbálnak visszaélni a helyzettel: a fokozott rizikócsoportba tartozónak hazudják magukat, kiskapukat keresgélnek, a feketepiacon próbálnak kereskedni a vakcinákkal vagy hamis védőoltásokat kínálnak jó pénzért, esetleg a személyes kapcsolataikat kihasználva próbálnak előnyökhöz jutni. Talán az egyik legextrémebb példa erre, hogy két amerikai nő öregasszonynak öltözött, hogy másoknál előbb megkaphassa a vakcinát.

„A visszaélések, a valós vagy vélt csalás csak tovább rombolja a rendszerbe vetett bizalmunkat” - mondja a témáról Pete Lunn viselkedéskutató. „Ha az emberek azt látják, hogy a rendszer igazságtalan, vagy éppen nem lép fel az igazságtalanságok ellen, akkor mindent meg fognak tenni ezért, hogy eltávolodjanak tőle."

Az irigység ráadásul nem az egyetlen negatív érzés, amivel meg kell küzdeni. A harag és a csalódottság is eluralkodhat rajtunk, ha azt látjuk, hogy valaki szinte kérkedik a védőoltásával a közösségi oldalakon, ezzel párhuzamosan pedig közömbössé válik a járvánnyal szemben, például arról posztol, éppen hogyan bulizik vagy utazgat.

Irigység ellen tudatosság

A szakemberek szerint az irigység elleni küzdelem első lépése, hogy tudatosítsuk magunkban ezeket az érzéseket, de ne engedjük, hogy elhatalmasodjanak rajtunk és minden gondolatunkat befolyásolják. Ez ugyanis csak tovább növeli a stresszt – amiből bizony bőségesen kijut mindenkinek mostanában. Csökkenthetjük például a közösségi oldalakon töltött időt, vagy korlátozhatjuk, hogy mennyi hírt olvasunk el a koronavírusról. Az is jó módszer lehet, hogy nem ülünk fel a pletykáknak, hamis információknak és a pánikot keltő bejegyzéseknek: hagyatkozzunk a megbízható, pártatlan hírforrásokra!

Ez is érdekelheti:

Jusson eszünkbe az is, hogy valószínűleg nagyon sokan vannak, akik hasonlóképpen éreznek mint mi. A jelenlegi egyedi helyzet, amivel még soha nem kerültünk szembe. Mindenki számára zavaros, és mindenki most próbál hozzá alkalmazkodni. Nagyon sokat segíthet, ha beszélgetünk az érzéseinkről, akár egy hozzánk közel állóval, akár egy szakemberrel.

A következő lépés lehet az irigység új nézőpontból való szemlélése: gondoljunk arra, hogy minden egyes beoltott ember – legyen az ismerős vagy ismeretlen – közelebb vihet bennünket a járvány végéhez, és ahhoz, hogy az életünk visszatérhessen egy többé-kevésbé megszokott kerékvágásba.

Forrás: EgészségKalauz