Ezeket látta már?

Fontos hír érkezett a koronavírusról - itt a WHO bejentése

covid-19, WHO, koronavírus, fertőzés

Ez a hír mindenki számára hatalmas megkönnyebbülést jelent.

A Covid-19 terjedése már nem jelent globális közegészségügyi vészhelyzetet – jelentette ki pénteken az Egészségügyi Világszervezet.

Több éves küzdelem és globális együttműködés után az Egészségügyi Világszervezet bejelentette, hogy a Covid-19 világjárvány mint közegészségügyi vészhelyzet megszűnt. A vírus többé nem tekinthető globális fenyegetésnek, és az országok mostantól a világjárvány pusztító hatásainak helyreállítására és kiheverésére összpontosíthatnak.

"Több mint egy éve a világjárvány csökkenő tendenciát mutat: a lakosság immunitása nőtt a védőoltások és fertőzések miatt, csökken a halálozás, és enyhül az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás" - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója egy genfi ​​sajtótájékoztatón.

A WHO vezetője azt is elmondta: eljött az idő, hogy az országok átálljanak a vészhelyzeti reagálásról a Covid kezelésére, mint más fertőző betegségekre. Tedros hozzátette azonban: továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy új variánsok jelenhetnek meg, és az esetek újabb hullámát idézhetik elő. Arra kérte a nemzetek kormányait, hogy egyelőre még ne számolják fel a vírus elleni küzdelemre kiépített rendszereiket.

Mint ismertes, a WHO először 2020. január 30-án adta ki a Covid-19-re a legmagasabb szintű riasztási fokozatot. Az egészségügyi szervezet azóta háromhavonta tart üléseket, amelyek során eddig a nemzetközi vészhelyzetet is fenntartották.

A koronavírus-járvány hivatalosan közel 7 millió ember halálát okozta, a világgazdaság és mindennapjaink működését pedig jelentősen átalakította. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a vészhelyzet megszűnésétől függetlenül a kormányoknak fenn kell tartani a tesztelési és oltási programokat is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rendszerint torokfájással ébred? A szakorvos elmondja az okát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#influenza

Forrás: cnbc