Ezeket látta már?

Nincs vége? Ezzel a két tünettel támad a legújabb fajta omikron koronavírus

koronavírus, covid-19, omikron, XBB 1.16, variáns

Tévedett, ha azt hitte, hogy búcsút lehet inteni a koronavírus okozta megbetegedésnek, a Covid-19-nek.

Az új típusú koronavírus továbbra is köztünk van, és a mutációk miatt igen gyorsan ölt újabb és újabb formát. A legújabb, világszerte igen gyorsan terjedő variáns is egyfajta omikron, mégpedig az XBB 1.16 törzs. Az XBB 1.16 a korábbi omikron-fertőzéshez képest furcsa tünetekkel jár. Esetében vörös szemek és magas láz hívhatják fel a figyelmet a Covid-19-re.

Ragályosabb, mint a korábbi variánsok

Indiában, Nepálban, a teljes dél-kelet ázsiai régióban, sőt már az USA-ban is igen gyors ütemben terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) legújabb törzse, az omikron XBB 1.16., amit a tudósok „Arcturus”-nak is neveznek.

Az XBB 1.16 törzs legalább 29 országban már jelen van, rendkívül ragályos, és igen nagy ütemben duplázó esetszámban okoz fertőzéseket. A legfrissebb hírek alapján már 5 brit ember életét is követelte az új típusú omikron alvariáns, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „megfigyelés alatt álló”-nak minősített.

Míg négy héttel korábban az USA-ban a fertőzések mindössze 1 %-áért felelt az XBB 1.16 koronavírus, addig mostanra már 7 % fölé tehető az arány. Vannak olyan régiók a tengerentúlon, pl. Texas, ahol már az esetek körülbelül 20 %-a az XBB 1.16-hoz köthető.

Vörös szemek és igen magas láz

Míg a korábbi omikron-okozta fertőzéseket viszonylag enyhe lefolyásúnak találták, az XBB 1.16 tartogat újdonságokat a tünetek terén. Az általa okozott fertőzés egyik vezető panaszának tűnik a kötőhártyagyulladás, amely a szem viszketésével, véreressé válásával jár, vagyis rózsaszínű, vöröses szemekkel. A szemvörösség mint tünet elsősorban a gyermekeknél gyakori, de fiatal felnőtteknél és időseknél is figyelemfelhívó jel.

Miközben a Covid-19-cel járó láztól már-már megszabadultunk a koronavírus folyamatos mutációi révén, úgy tűnik, hogy az XBB 1.16 lázzal jelentkezik.

Az eddig tapasztaltak alapján az XBB 1.16 igen magas, akár 39 fokosnál magasabb lázzal járhat együtt, felnőtteknél is. A magas láz

  • hidegrázással,
  • izzadással,
  • izomgörcsökkel társulhat.

Az ilyen magas testhőmérséklet már megterhelő lehet a szervezet számára, különösen akkor, ha az több, mint 24 órán át fennáll. A szakemberek felhívják a figyelmet a lázzal együtt járó kiszáradás veszélyére, és emlékeztetnek a folyadékpótlás fontosságára.

Egyéb tünetek is jelen lehetnek

A vöröslő szem és a láz mellett a már korábbról ismert Covid-19 panaszok is előfordulhatnak az XBB 1.16-okozta fertőzésnél.

  • Köhögés,
  • torokfájás,
  • orrfolyás,
  • orrdugulás is részei lehetnek a tüneteknek.

Ez nem allergia!

Noha az allergia is okozhat szemvörösödést, szemviszketést, sőt még torokkaparást is, tudni kell, hogy az allergia nem jár együtt lázzal.

Ha valaki a fertőzés tüneteit tapasztalja magán, tegye meg azokat az óvintézkedéseket, amelyek a társait megóvhatják a megfertőződéstől!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

(Forrás)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus tünetei: a szemünkön keresztül is megfertőződhetünk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#koronavírus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához