Ezeket látta már?

Gyorsabban terjednek a majomhimlőről szóló hírek, mint maga a betegség

A legtöbb ember közvetlenül állatoktól kapja el a majomhimlőt, amelyet – bár először majmokban fedeztek fel 1958-ban – manapság jellemzően rágcsálók terjesztenek Nyugat- és Közép-Afrikában.

Az Afrikából származó vírus eddig nagyjából 15 országban jelent meg, 100–200 ember kaphatta el, szinte kivétel nélkül enyhe tüneteik vannak.

Belgiumban már karanténba zárják a betegeket, Bajorország pedig fekete himlő elleni oltást rendelt – közölte az M1 Híradó.

Napról napra egyre több a majomhimlőgyanús eset az Egyesült Királyságban. Eddig több mint 50 fertőzést jelentettek. A brit hatóságok szerint a tüneteket mutató betegek egy része egyáltalán nem járt Közép- vagy Nyugat-Afrikában, ahonnan a vírus származik.

A betegség

  • lázzal,
  • izomfájdalommal,
  • duzzadt nyirokcsomókkal
  • és fejfájással kezdődik.

Arra figyelmeztetnek, hogy aki észlel magán ilyen tüneteket, az 21 napra vonuljon karanténba.

Alapvetően egy nagyon ritka betegségről van szó, eddig úgy tűnik, hogy a fertőzés nem súlyos. De fontos, hogy szemmel tartsuk a vírus terjedését

– mondta a brit kormányfő. Boris Johnson azt mondta: tudomása szerint az Egyesült Királyságban még senki sem halt bele a majomhimlőbe.

Eddig mintegy 15 országban mutatták ki a fertőzést, az viszont nem világos, hogy az afrikai kontinensen kívül hogyan jelenhetett meg a vírus. Tudósok szerint ugyanakkor kicsi az esély arra, hogy a majomhimlő olyan járványt okozzon, mint a koronavírus.

Majomhimlő: fertőzőképessége, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

A fertőzés átvitele szoros fizikai érintkezés útján történik. Elsősorban azokra kell figyelnünk, akiknél kiütéseket észlelünk, de figyelmeztetni kell azokat is, akikkel a betegek kapcsolatba kerültek, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését

– mondta Maria van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa.

A WHO szerint eddig mintegy 100 megerősített és fertőzésgyanús esetről tudni.

  • Európában Németország, Belgium, Franciország és Spanyolország jelentette az első eseteket, de vasárnap egy osztrák férfi szervezetében is kimutatták a vírust.
  • Hétfőn pedig már Dániában is megjelent: egy Spanyolországból hazatért turistánál észlelték a tüneteket. A dán egészségügyi hatóságok szerint a férfi karanténba került és a felvették a kapcsolatot a hozzátartozóival.

Ez Kemenesi Gábor határozott véleménye a felbukkant majomhimlőről - kattintson tovább!

A majomhimlő 50 év után először okozott tömeges megbetegedést Afrikán kívül. A vírus ellen egyelőre nincs vakcina, ezért legtöbbször a fekete himlő elleni oltóanyagot adják be a fertőzötteknek, mert az ad védelmet a betegség súlyos lefolyása ellen.

WHO: a védekezés nélküli nemi élet komoly kockázat

A szakértők arra kérik a nem monogám kapcsolatban élőket, hogy figyeljenek oda a testükön esetlegesen megjelenő elváltozásokra, és tünetek esetén forduljanak orvoshoz.

A partnereiket gyakran váltogató férfiak a legveszélyeztetettebb kockázati csoport. Portugáliában bejelentett esetek többsége fiatal, zömmel férfiak. Bőrsérüléseik vannak, állapotuk stabil. Azt nem közölték, hogy a férfiak korábban Afrikába utaztak-e, vagy bármilyen kapcsolatuk lett volna a közelmúltban Nagy-Britanniában vagy máshol történt esetekkel.

Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

A fertőzött emberekkel, ruházatukkal vagy ágyneművel való szoros érintkezés valós kockázat.

A vírust elkapható egy fertőzött állat harapásától vagy marásától, nyershús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével.

A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához