Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ha a vírus Kínából visszatér, 2 oltás már mit sem ér ellene

sanghaj, koronavírus, omikron, két oltás, harmadik oltás

Európa éppen fellélegzik a koronavírus-járvány ötödik járványhulláma után, miközben Kínából aggasztó hírek érkeznek az omikron-variáns miatti lezárásokról.

Hazánkban és Európa nagyrészén épphogy csak véget értek a koronavírus miatti szigorítások, Kínában újra felütötte a fejét az omikron variáns és ismét példátlan pusztításokat visz véghez. A gyors terjedés miatt, az első 10 ezer eset észlelése után április elsején lezárták a 25 milliós Sanghajt, Kína legnépesebb városát.

Az ablakukból sikítanak a napok óta lakásaikba zárt Sanghaji lakosok - videó

Leállították a tömegközlekedést, a magángépjárművek használatát, és a lakosság még a létfontosságú élelmiszerek, gyógyszerek megvásárlása miatt sem hagyhatja el az otthonát. S még ilyen óvintézkedések után is, április 11-ig már több mint 18 ezer fertőzöttet regisztráltak a járvány március eleji kitörése óta. Kínában hiába jó az átoltottság, majd mindenki csak két dózissal rendelkezik, tehát a kínai lakosság gyakorlatilag védtelen az omikron ellen.

Ez is érdekelheti!

Az aggasztó helyzettel kapcsolatban Duda Ernő virológus is megszólalt a Népszavában, aki az eddigi kutatásokra alapozva úgy véli, két oltás szinte semmilyen védettséget nem ad az omikronnal szemben. Kínában ugyanis hiába jó az átoltottság, majdnem mindenki csak két dózissal rendelkezik, és bár az omikron variáns nem olyan veszélyes mint a delta, a nagyszámok törvénye alapján így is rengeteg újabb halálesetre lehet számítani.

Duda Ernő a lapnak azt is kifjtette, hogy az omikron esetében sokat számít, hogy kinek milyen az egyéni védettsége, ami pedig a harmadik oltástól emelkedik meg jelentősen. A virológus szerint például, ha valaki tavaly szeptemberben kapta a harmadik oltását, annak a hatása februárra lecseng, de ha most kap egy negyediket, akkor a védettsége arra a szintre ugrik, ami a harmadik után a maximum volt. Mint megjegyezte, érdekes módon azonban nem megy följebb.

Ez részben abból következik, hogy miután ez a koronavírus egy náthavírus, az immunrendszer nem is veszi komolyan.

– fogalmazott a szakember.

Omikron: ez az egy tünet biztosabban jelezheti a fertőzést, mint a teszt - olvasson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához