Hallgasson-e Rusvaira az anyukám? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, lappangási idő, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Édesanyámnak (68 éves) 2 Sputnyik oltása van, majd mikor a 3. oltást vette volna fel, elkapta a Covid-ot.

Most pénteken kapná a Pfizer oltást, de a inap a TV-ben hallotta (Rusvai Miklós virológus mondta), hogy aki eddig nem adatta be a 3. oltást, most már várjon inkább, mert van új kifejlesztett Pfizer oltás az omikron variánsra, ami ősztől elérhető lesz Magyarországon. A most elérhető Pfizer pedig nem olyan hatásos az omikron ellen.

Önök szerint is érdemes lenne most már őszig várnia az új oltásra inkább, ha már eddig húzta? Köszönettel és tisztelettel!

Kedves Kérdező! Rusvai Miklós az állatorvosi járványtan és az állatorvosi patológia kiváló ismerője, számtalan járványügyi információval látja el a lakosságot a médiában. Ezek között vannak tényeken alapuló információk és vannak jóslatok.

Az utóbbiak közül van ami beválik, és van ami nem. Nem jósolt például korábban tömeges megbetegedéseket az idei nyárra. Legjobb tudomásom szerint a napokban a 4. oltással kapcsolatban tette a hivatkozott kijelentést, de a veszélyeztetett csoportokra vonatkozóan még e tekintetben is vitatkoznék vele (lásd 4. oltás GYIK).

A harmadik oltás mindenki számára alapvető

Éppen amiatt, mert már távol vagyunk variánsok tekintetében az eredeti wuhani vírustól. Sokkal inkább a 3 oltás tekinthető a súlyos betegség ellen is védelmet adó alapimmunizációnak, mint a kettő. A megfertőződést kevésbé védi ki az újabb és újabb variánsok korában, de a súlyos kimenetel valószínűségét továbbra is igazoltan csökkenti.

Az omikron ellen is "frissített" Pfizer vakcina valóban az engedélyezési folyamatban van, de nehéz megjósolni, hogy mikor kapja meg az engedélyt. Ha valaki most megkapja a 3. oltást, nem látom akadályát annak, hogy november környékén a frissített vakcinát is beadassa. Annál sokkal előbb pedig a jelenlegi hírek szerint nem nagyon várható a tömeges oltási lehetőség az új vakcinából (engedélyezés - gyártás - az országok rendelései - szállítás...). Most arra érdemes alapozni, ami éppen elérhető, és ebből kihozni a maximumot.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol