Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Hüvelyi folyás, viszketés: innen tudhatja, hogy gombás fertőzés okozza

hüvelyi folyás oka gomba fertőzés viszketés

Miből lehet tudni, hogy gombás fertőzésünk van?

Kis mennyiségű, nyálkás, fehéres, áttetsző hüvelyváladék termelődése normális jelenség. A váladék mennyisége és állaga függ a ciklustól, peteérés idején és a menstruáció előtt termelődése fokozódhat. Hogy sok vagy kevés váladék termelődik az egyénenként változik. A váladék megnövekedett vagy abnormális termelődése a nemi szervek megbetegedését jelezheti.

A hüvelyi folyás gombás fertőzés tünetei

A fokozott váladéktermelés kellemetlen nedvességérzetként válik észlelhetővé. A váladék színe sárgás, zöld, szürkés, világosbarna és akár véres is, nem ritkán kellemetlen szagú is. Morzsálodó, fehér folyás gombafertőzésre utalhat. A hüvely gyulladásakor viszketés, égő érzés is felléphet a hüvelyben, nemi érintkezéskor és fájdalom jelentkezhet vizeletürítéskor is.

A hüvelyi folyás gombás fertőzés esetleges komplikációi

A folyással kezdődő betegségek -amennyiben nem kerülnek kezelésre)- súlyos következményeket vonhatnak maguk után, mint például a nemi szervek gyulladását, ezáltal termékenységi problémákat, meddőséget.

A hüvelyi folyás gombás fertőzés kiváltó okai

Az ok lehet: stressz vagy lelki tényező, hüvelynyálkahártya izgalom hüvelyi öblítéstől vagy egy ottfelejtett tampontól, hormonállis változások: fogamzásgátló szedés vagy terhesség miatt, különböző hüvelyfertőzések (bakteriális, vírus okozta, gomba eredetű), méh-, petefészek- vagy petevezeték gyulladás, a méh vagy a hüvely jó- vagy rosszindulatú daganatai.

Mit tehetünk hüvelyi folyás gombás fertőzés esetén?

Normális váladéknál semmi teendő nincsen. Néha (műanyag fólia nélküli) tisztasági betétek alkalmazása kellemes lehet. Ha a váladékozást pesszárium, hüvelykúp vagy spirál okozza, abban az esetben más fogamzásgátló módszerről kell gondoskodni. Más tünetektől mentes hüvely váladékozás esetén valószínűleg a hüvely flórájának enyhe változásáról van szó. Ekkor segítenek a tejsavbaktérium tartalmú hüvelykúpok, melyek a hüvely megfelelő flórájának helyreállítását szolgálják.

Mit tehet az orvos hüvelyi folyás gombás fertőzés esetén

Az orvos nőgyógyászati vizsgálatot végez és a váladékot elemzésre küldi. A váladékozás okától függően az orvos a megfelelő terápiát rendeli el: baktérium eredetű folyáskor antibiotikumot, a korral együtt járó esetben hormon tartalmú készítményt ír fel. Fertőzések esetében fontos, hogy a partner is egyidejű kezelésben részesüljön.

A hüvelyi folyás gombás fertőzés megelőzése

A hüvelybe terjedő betegségek megelőzésére a nemi szerveket tatsa tisztán és rendszeresen cserélje fehérneműit. A higiénia túlzásba vitele sem ésszerű, a napi többszöri szeméremdomb mosás és hüvelyöblögetés során, ugyanis megsérülhet a hüvelynyálkahártya, ezáltal a baktériumok védő szerepe is károsodik, ez pedig a kórokozók elszaporodásának kedvezhet. Számos betegségkórokozó nemi érintkezés során terjed. Ezért új partnerrel létesített nemi érintkezés során óvszerrel védekezzen!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 7 tünet nőgyógyászati daganatokat jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nőgyógyászat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához