Ezeket látta már?

Idén már nem mindenkinek jár ingyen az influenzaoltás?

influenza, vírus, vakcina, oltás, védőoltás, influenzaszeon, orrspray, injekció,

Tavaly a kormány a koronavírus elleni védekezése részeként ingyenessé tette az influenzaoltást. Idén mások a szabályok - tudni vélte a Telex.

Tavaly mindenki ingyen kaphatott influenza elleni oltást, idén ismét csak a kockázati csoportba tartozóknak jár térítésmentesen a vakcina: ők a 60 év felettiek, a krónikus betegséggel küzdő gyerekek és felnőttek, illetve az egészségügyben, szociális otthonokban és az állattelepeken dolgozók. A többiek majd a patikában vehetik meg maguknak a vakcinát, de a gyógyszertárak egyelőre még nem kaptak az idei oltásból - írja a Telex.

Tavaly így végül 1 163 836 embert oltottak be térítésmentesen influenza ellen, szemben a 2019/2020. évben oltott 719 898 emberrel – derült ki a Telex birtokába került kormányhivatali levélből.

Mint azt a híroldal közölte, a koronavírus előtti években megszokott módon idén így csak a következő csoportba tartozók kaphatnak ingyen influenzaoltást a háziorvosnál:

  • egészségi állapotuktól függetlenül minden 60 éven felüli,
  • kockázati csoportba tartozó, krónikus betegek 3-60 éves kor között,
  • kockázati csoportokba tartozó, krónikus beteg 6-35 hónapos csecsemők és gyermekek,
  • egészségügyben, illetve ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben dolgozók,
  • sertés és baromfi tartásával, szállításával foglalkozók, baromfifeldolgozókban, vágóhidakon dolgozók, illetve mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkoznak.

Frissítés: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményében később megírta: idén is mindenki számára ingyenessé teszik az influenza elleni védőoltást.

A tavalyhoz hasonlóan, idén is ingyen biztosítjuk az influenza elleni védőoltást

- jelentette be Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Ilyen az influenza elleni vakcina-választék a háziorvosoknál, patikákban - kattintson!

Az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért a kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével. A háziorvosoknál és az üzemorvosoknál napokon belül elérhetővé válik az influenza elleni védőoltás.

Forrás: Telex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához