Ezeket látta már?

Indiai mutáns: nem tudni, melyik variánsa terjed itthon

Budapest, koronavírus, teszt, covid

Nem tudni, melyik variánsa terjed itthon, ami probléma lehet.

Az oltatlanok vannak itthon a legnagyobb veszélyben

Pénteken adta hírül az Operatív Törzs a sajtótájékoztatóján, hogy itthon is megjelent az indiai vírustörzs, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik - ami fontos információ lenne.

Duda Ernő virológus a Népszavának, hogy jelenleg 3 variációja is ismert már az indiai törzsnek. Ezek egyike, az úgynevezett indiai tripla mutáns a szokottnál is fertőzőképesebb - ez okozza most az angoloknál a betegségek 50-75 százalékát.

Az indiai mutáns másik verziója is képes lehet még a felkészített immunrendszert is kicselezni. Duda Ernő szerint az indiai variáns az oltatlanokra, és leginkább a gyerekekre lehet veszélyes, ugyanis a briteknél is így terjed a leginkább.

Az, hogy mennyire okoz súlyos betegséget, még nem lehet megmondani.

A professzor arról is beszélt a lapnak, hogy melyik vakcina a „legüzembiztosabb” a variánsokkal szemben: szerinte a messengeralapúak, azaz a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája.

Duda Ernő a melegebb és szárazabb idő miatt a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek kisebb az esélye a terjedésre. De felhívta arra a figyelmet, hogy ha zárt térben nem vagyunk elővigyázatosak, gond lehet.

Az indai mutáns 4 jellemző tünete

Kutatók szerint az új variáns új tünetekkel jelentkezett. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

  1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
  2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
  3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
  4. feketegomba-fertőzés

Olvasson tovább!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához