Ezeket látta már?

Influenza: napi helyzetkép itthon

2011.02.11. Módosítva: 2015.11.04.

Hatvanöt új beteg részesült intenzív ellátásban influenzaszerű megbetegedés miatt a múlt héten, másfélszer annyi, mint az azt megelőző héten, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma csaknem a kétszeresére nőtt - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatón, Budapesten.

Csohán Ágnes elmondta, hogy az év ötödik hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma; becsült adatok szerint csak a múlt héten 57 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek közül a múlt héten 311 embert utaltak be kórházba, vagyis a korábbi adatokhoz viszonyítva a kórházi felvételek száma is a másfélszeresére emelkedett. A kórházba beutalt betegek csaknem negyede gyermek - tette hozzá a főorvos.

Influenza: napi helyzetkép itthon

A betegség előfordulását tekintve a legnagyobb változást a 3-5 évesek körében tapasztalták, közülük a múlt héten másfélszer annyi beteget regisztráltak, mint az előző héten.

Az év ötödik hetében húsz légúti járványról érkezett jelentés az ÁNTSZ-hez. Ezek nagy része óvodákban és általános iskolákban fordult elő, de azok már gimnáziumi és kollégiumi közösséget is érintettek.

A járványok összesen 11 megyében és a fővárosban fordultak elő. Baranya, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében három, Nógrád, Vas és Zala megyében két-két helyi járványról érkezett jelentés. További öt területen - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, valamint a fővárosban - egy-egy influenzaszerű megbetegedés közösségi halmozódását regisztrálták.

A megbetegedési gyakoriság 2-2,5-szeresére nőtt az előző héthez viszonyítva Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében - hangsúlyozta Csohán Ágnes. Az influenza miatt a legtöbbször Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében fordultak orvoshoz, míg Bács-Kiskun és Csongrád megyében a legkevesebbszer.

A főorvos kifejtette: a megbetegedések száma minden megyében átlépte a járványküszöböt, a járványügyi helyzet viszont minden megyében különböző. Azokon a területeken, ahol a leghamarabb kezdődött a járvány, ott lassan tetőzik, majd elkezd csökkenni a megbetegedések száma. Ez főleg a Dunántúlra vonatkozik. Az alföldi megyékben, Bács-Kiskun vagy Csongrád megyében lehet, hogy még ezután fog lényegesen emelkedni a megbetegedések száma.

Csohán Ágnes elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megerősített influenzás megbetegedések 92 százalékáért a pandémiás influenza A vírusa, 8 százalékáért pedig az influenza B vírusa volt felelős. Tehát továbbra is a 2009-es pandémiás influenzavírus a domináns kórokozó.

A főorvos ennek kapcsán arra is kitért: azokban az országokban, ahol elvégezték az idei influenzaszezonban kimutatott vírusok részletes vizsgálatát, megállapították, hogy az ajánlott vakcinák védelmet nyújtanak mind az influenza H1N1 vírusa, mind pedig a B vírus ellen.

Forrás: MTI