Ezeket látta már?

Influenzakörkép ma: vége?

Influenza - Megszűnt az országos járvány, már 71 halálos áldozatról tud az ÁNTSZ. Ebben az influenzaszezonban 71-en haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében a múlt hét végéig Magyarországon - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán (03.23.) az MTI-vel. Az országos járvány megszűnt, de Pest- és Fejér megyében még mindig járványszerűen terjednek az influenzavírusok.

Az év 11. hetének végén regisztrált 71 haláleset közül 67 esetben az A(H1N1)2009, 4 esetben pedig a B vírust mutatták ki a vizsgálatok. Az áldozatok kétharmada 60 évesnél fiatalabb, három beteg 5 évesnél fiatalabb volt.

Influenzakörkép ma: vége?

Rámutattak arra, hogy mind a B vírus okozta halálesetek, mind az öt éven aluli áldozatok száma emelkedett. Az ÁNTSZ múlt pénteki közleményében még 58 halálesetről írt. Akkor a B vírussal kapcsolatban három halálesetről és két, ötévesnél fiatalabb áldozatról számoltak be.

A tisztiorvosi szolgálat szerdán azt közölte, hogy a 11. héten Magyarországon az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága a járványküszöb alá csökkent, tehát már nincs országos járvány.

Mint írták, az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A múlt héten mintegy tízezer ember kereste fel orvosát felső légúti panaszokkal, ez 43 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Pest és Fejér megyében még mindig járványszerűen terjednek az influenzavírusok.

A legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, de sok a fertőzött a 15 évesnél fiatalabbak korcsoportjában is. Kórházba 72 új beteg került, közülük 17 szorult intenzív ellátásra, 12 betegnek gépi lélegeztetésre is szüksége volt.

Forrás: MTI