Friss koronavírus hírek ma

Itt vannak a covid-vakcina okozta mellékhatások – számokkal

covid, covid-19, koronavírus, vakcina, mellékhatás, Pfizer, Moderna, Astrazeneca, Janssen

Szívizomgyulladása lett az mRNS-vakcina második adagja után, és kórházba került? Trombózist kapott a Johnson & Johnson oltás után? Számokkal is bizonyított, hogy mindez megtörténhet.

Több hónapnyi tapasztalattal a hátuk mögött már tisztábban látnak a hatóságok és a szakemberek a Covid-19 elleni vakcinák okozta mellékhatások ügyében.

Kedélyeket borzoló esetek és számok ugyan gyakran a felszínre kerülnek, de már a korábbiaknál pontosabb képünk van arról, hogy egymillió beoltott személyre vonatkozóan milyen jellegű mellékhatásokkal és milyen kockázatokkal kell számolni.

A napokban közölték a csehek, hogy az országukban több mint 11000, a koronavírus elleni oltásokkal potenciálisan kapcsolatba hozható mellékhatásos esetet tartanak számon.

Csehországi statisztikák

A napokban láttak napvilágot azok az adatok, amelyek szerint az illetékes cseh közegészségügyi szerv, a SÚKL, 2022. április 30-ig összesen 11058 feltételezett mellékhatást regisztrált az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltások beadása kapcsán. Az összehasonlítás kedvéért: Csehország lakossága körülbelül 10 millió főre tehető és a lakosság kétharmada (kb. 66 %) részesült a Covid-19 elleni vakcina első és második adagjában is.

A SÚKL összesen 7, a védőoltással összefüggő halálesetet tart nyilván. (Az elméleti) 100 %-os bizonyosság, biztos ok-okozati kapcsolat megállapítása egyik esetben sem lehetséges.

Sok oltott személy, „nagy merítés”: avagy mi derül ki az USA-beli regiszterből?

Az Amerikai Egyesült Államokban az ún. VAERS-rendszer (Vaccine Adverse Event Reporting System) tartja nyilván a helyileg alkalmazott oltóanyagokkal (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) kapcsolatosan jelentett mellékhatásokat.

A súlyos mellékhatásokra fókuszálva bemutatunk néhány mellékhatás-gyakoriságot számokban.

Covid-oltás utáni mellékhatások: itt jelentheti be, ha tünetei vannak!

Egymillió oltott közül 5 anafilaxiás sokkot kap

USA-beli statisztikák szerint egymillió oltott emberből 5-nél fejlődik ki az allergiás reakció súlyos formája, az anafilaxiás sokk. A tapasztalatok szerint az anafilaxiás sokk bármelyik, a tengerentúlon (és hazánkban is) alkalmazott vakcina beadása után felléphet.

Trombocitopéniával járó trombózis (TTS) – egymillió fő közül 4 eset

A vakcinák egyik lehetséges, ritka, ugyanakkor súlyos mellékhatása a trombózis, ami trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszám) társul. Világszerte azt találták, hogy ennek a mellékhatásnak a fellépése elsősorban a vektor-bázisú oltóanyagokhoz (Johnson & Johnson, AstraZeneca) köthető. Az USA-ban az ott alkalmazott Johnson & Johnson vakcina kapcsán számoltak be erről a mellékhatásról. A TTS gyakoriságát illetően egymillió oltott főből 4 főnél léphet fel a mellékhatás.

Izomgyengeség, izombénulás, Guillain-Barré-szindróma (GBS)

A GBS egy ritka mellékhatás, ami már korábbi, egyéb fertőzések ellen alkalmazott vakcináknál is ismert volt. A GBS részeként a szervezet immunrendszere megtámadja az idegsejteket, és izomgyengeség, izombénulás következhet be.

A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a GBS előfordulási gyakorisága körülbelül 21-szer magasabb azok körében, akik Johnson & Johnson vakcinát kaptak, mint akiket Pfizer vagy Moderna oltóanyaggal oltottak.

A fiatalok körében gyakoribb szívizomgyulladás: akár minden 10000. oltottnál felléphet

A szívizomzatot érintő gyulladás (myocarditis), illetve a szívburokgyulladás (pericarditis) jellemzően a Pfizer és Moderna oltóanyagokhoz – mint mRNS-alapú vakcinákhoz – köthető mellékhatás. A különféle súlyosságú, súlyos esetben intenzív osztályos ellátást szükségessé tevő myocarditis és pericarditis elsősorban a fiatal férfiaknál, kamasz fiúknál fordul elő nagyobb gyakorisággal. USA-beli statisztikák szerint a 16-17 éves korosztályt sújtja a leginkább ez a mellékhatás.

Számokkal leírva:

  • 12-15 éves korosztálynál egymillió beadott oltóanyagra 70,7 eset jut
  • 16-17 éves korosztálynál egymillió beadott oltóanyagra 105,9 eset jut
  • 18-24 éves korosztálynál egymillió beadott oltóanyagra Pfizer oltás esetén 52,4, míg Moderna oltóanyag esetén 56,3 eset jut

A halálesetek „elbírálása” még tart

A hatóságok nagyon körültekintőek abban a vonatkozásban, hogy esetlegesen egyes oltóanyagokhoz rendeljenek haláleseteket. Ezzel magyarázható az, hogy erre vonatkozó adatok még mindig nem állnak rendelkezésre. Tájékoztatásul közölhetők azok a számok, amik a vizsgálatok tárgyát képezik.

Az USA-ban 2020. december 14. és 2022. április 25. között több, mint 572 millió adag vakcinát adtak be. Ebben az időszakban a VAERS 14346 haláleseti jelentést kapott. Ezeknél az eseteknél a hatóságok vizsgálják azt, hogy állhat-e fenn valamilyen kapcsolat a vakcina felvétele és az elhalálozás között.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://parameter.sk/tobb-mint-11-ezer-feltetelezett-mellekhatast-regisztralt-sukl-covid-oltas-beadasa-utan

(2) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/adverse-events.html

Forrás: egeszsegkalauz.hu