Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Izraelben óriási tetőzésre számítanak, mégis enyhít a kormány

izrael, negyedik hullám, oltás, delta variáns

Mi az oka az enyhítéseknek, ha egyszer a koronavírus következő hullámának tetőzésére számítanak?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mi állhat az izraeli enyhítéseknek:

"Izrael: a COVID-19 fertőzések óriási hullámát jelzik előre, de mégis bizonyos enyhítéseket mérlegel a kormány.

Ami Izraelt illeti, az előrejelzések szerint a jelenlegi napi 1800-ról napokon belül több, mint 10.000 fölé emelkedhet a napi esetek száma, amely mögött az omikron variáns állhat.

A hatóságok mégis arról tárgyaltak hétfőn, hogy bizonyos szigorú intézkedéseket, köztük még a teljes oltottság esetén is kötelező 7 napos karantént a vírus variánsnak való kitettséget követően enyhítik, csakúgy, mint egyes utazási korlátozásokat.

Ennek oka a haszon-kockázat elemzés. A mostani hullám nagyon eltér az előzőektől. Ilyen magas fertőzési és reprodukciós ráta mellett hatalmas tömegű embert izolációban tartani nagyon csekély mértékben segít, de a társadalmi ára extrém magas lehet.

Az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagban hány másiknak adja tovább a vírust, 12. 27-én (hétfőn) 1,4 volt, de várhatóan 3-4 köré fog emelkedni.

A jelenlegi izolációs szabályok alapján kb. 90.000 ember került parkolópályára, de ez több százezer fölé emelkedhetne, ami Izraelt káoszba döntheti.

Ez az iskolákat is érinti. Egyes vélemények szerint csak akkor kellene bezárni egy iskolát, ha helyi járvány lobbanna fel (1).

Olvasson tovább! Milyen tünetekkel jelentkezik az omikron fertőzés? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Egyébiránt az USA-ban is a járványügyi hatóság (CDC) 10 napról 5-re rövidítette a tünetmentes COVID-19 fertőzöttek izolációs idejét, amelyet követően mások jelenlétében 5 napig maszkot kell hordaniuk. Ez azért van, mert a fertőzés továbbadása az esetek zömében a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal és 2-3 nappal utána történik. Innen ered az 5 napos izoláció időtartama a tünetmentes esetekre (2)."

Hivatkozások:

1. https://www.jpost.com/health.../coronavirus/article-689899

2. https://www.cdc.gov/.../s1227-isolation-quarantine...

Forrás: EgészségKalauz