Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Janssen és AstraZeneca: újabb mellékhatást vettek fel a listára

astrazeneca

Az újabb mellékhatás egy nagyon ritka gerincvelő-gyulladásfajta, amelynek tünetei közé tartozhat a végtaggyengeség, érzékszervi tünetek, valamint a vizelet- és széklettartási zavarok.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy két vakcina alkalmazási előírásába újabb figyelmeztetést helyeztek el:

"Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) módosítja az AstraZeneca és a Janssen vakcina alkalmazási előírását: figyelmeztetést helyez beléjük az oltásokat nagyon ritkán követő myelitis transversáról. Ezzel együtt a mellékhatások fejezetbe nem ismert gyakorisággal bekerül a myelitis transversa – erről adott hírt az EMA honlapján az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelési Bizottság (PRAC) 01. 10.-13.-i ülése után.

Ez a kórkép nagyon ritka gerincvelő-gyulladásfajta, amelynek tünetei közé tartozhat a végtaggyengeség, érzékszervi tünetek (bizsergő érzés, érzéketlenség, fájdalom vagy a fájdalomérzet elvesztése), illetve vizelet- és széklettartási zavarok.

Olvasson tovább! Omikron: a korábbi fertőzés vagy az oltás véd jobban ellene?

Az EMA szerint az oltás és a myelitis transversa közötti ok-okozati kapcsolat lehetséges (vagyis teljesen még nem igazolt). Az orvosoknak adott esetekben figyelniük kell a myelitis transversa lehetőségére."

Hivatkozás: https://www.ema.europa.eu/.../meeting-highlights...

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához