Ezeket látta már?

Kamu vagy sem? Valóban hullanak a magyarok a covid oltástól?

koronavírus, covid, covid-19, vakcina, halálozás

Utánanéztek a közösségi médiában rendszeresen felbukkanó témának: mennyire igazolják az állítást a tények?

Spoiler: semennyire.

A közösségi médiában megszaporodnak azok a "sejtetések", "értesülések", miszerint az adott személy a Covid-védőoltás miatt hunyt el, amely kapcsán igen széles skálán mozognak az érzelmektől fűtött kommentárok.

A portfolio.hu megvizsgálta, hogy többen halhatnak-e meg a szokásosnál a koronavírus-járvány lecsengése óta a covid védőoltások hatásaként. A válaszhoz először is azt vizsgálták meg, hogy egyáltalán többen halnak-e meg a szokásosnál Magyarországon azóta, hogy a járvány visszaszorult, a védőoltások pedig elterjedtek.

Az adatokból látszik, hogy a koronavírus-járvány végével a halálozások száma gyakorlatilag a pandémia előtti korszak szintjére esett vissza. Ez még akkor is igaz, ha az utolsó néhány hét adatában még várhatunk némi emelkedést.

"Az adatok alapján azt biztosan állíthatjuk, hogy a vakcinák semmiképpen nem okoznak tömegesen haláleseteket magyarországon, de nagy valószínűséggel még szórványosan sem." - írják.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint

  • átlagosan mintegy 3,5%-kal haltak meg többen tavaly, mint a pandémia előtti öt évben átlagosan.
  • A többlet az év második felére koncentrálódik.

Novemberben az Eurostat számításai szerint 7% körüli volt a magyar többlethalálozás, ami pontosan az uniós átlagnak felel meg, és csökkenő tendenciát mutat. Ez a minimális többlethalálozás azonban nem a vakcinákkal mutat összefuggést, hanem másik két tényező áll mögötte:

  1. Hetente 30-40 ember hal meg napjainkban is koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.
  2. A mostani szezonban több vírus egyszerre van jelen (korona-, influenza-, óriássejtes RSV-vírus stb.), ami az átlagosnál sokkal erősebb járványhelyzetet teremt.

A részleteket elolvashatja a Portfolió oldalán ide kattintva.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Minden, amit a Kraken, XBB. 1.5 vírusvariánsról eddig tudunk

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához