Friss koronavírus hírek ma

Kína engedélyezte a Pfizer covid elleni tablettáját

Paxlovid, koronavírus, tabletta, Pfizer, covid-19

A külföldi vakcinákat még nem, de a Pfizer koronavírus kezelésére használható tablettáját engedélyezte a kínai gyógyszerügynökség.

Az Európai Gyógyszerügynökség január végén adott engedélyt a Pfizer Covid-19 elleni tablettájának, a Paxlovidnak a forgalomba hozatalára. Az amerikai cég terméke lehet az első, szájon át adható, az Európai Unióban is engedélyezett covid-ellenes gyógyszer. Az ajánlás szerint azok a felnőttek kaphatják, akik megbetegedtek ugyan, de nem szorulnak kiegészítő oxigénpótlásra és akik nem tartoznak olyan rizikócsoportba, mely miatt a betegség komoly formája is megjelenhet - számolt be az AFP hírügynökség nyomán több sajtóorgánum.

Az uniós hatóság értékelése szerint bizonyítást nyert, hogy:

"A Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi kezelések és halálesetek számát azoknál a pácienseknél, akik rizikócsoportba tartoztak legalább egy, esetükben fennálló egészségügyi körülmény miatt és akiknél a betegség súlyos lefolyású lehetett volna."

Magyarok is „tesztelték” a Pfizer vegyületét, Covid-19 elleni gyógyszer lett belőle

A Paxlovid egy új molekula, a PF-07321332 és a ritonavir, egy HIV-ellenes vírus kombinációja, amelyet külön tabletták formájában adnak be. Egyes tanulmányok szerint ez a gyógyszer jelentősen csökkenti a kórházi kezelések és a halálozások számát azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a betegség súlyos formájának kialakulása, és hatékonynak kell maradnia az Omikronnal szemben.

A vírusellenes szerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy csökkentik a vírus szaporodási képességét, lelassítva a betegség progresszióját.

A kínai nemzeti egészségügyi hatóság szombaton bejelentette, hogy "feltételesen" jóváhagyta a gyógyszert. Más országokhoz hasonlóan a tablettát olyan betegek számára tartják fenn, akiknél fennáll a Covid-19 súlyos formájának kialakulásának kockázata.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscégnek folytatnia kell ezekkel a tablettákkal kapcsolatos vizsgálatait, és be kell mutatnia azok eredményeit a kínai szabályozó hatóságnak – áll az utóbbi honlapján megjelent közleményben.

Mi a Paxlovid, és hogyan segít a Covid19-betegeknek?

A Pfizer gyógyszere nem más, mint egy új molekula, a PF-07321332 és a HIV-ellen fejlesztett, Ritonavir nevű antivirális pirula kombinációja - ez utóbbit egyébként különálló gyógyszerként kell szedni. Az Egyesült Államok, Kanada és Izrael már korábban engedélyezték a Pfizer tablettáját.

A Pfizer még decemberben jelezte, hogy a Paxlovid nevű gyógyszerük 90 százalékkal csökkentette a kórházi felvételre szoruló betegek és a halálos kimenetelű esetek számát a rizikócsoportba tartozó embereknél - feltéve, hogy azt a szimptómák megjelenése után első napokban szedni kezdték.

A vírusölő szerek elsősorban a vírus reprodukciós (vagyis önmagát megsokszorozó) képességének csökkentésére törekednek, és erre az első pár napban van esély. A szájon át szedhető tabletták pedig a lehető legegyszerűbben működnek: könnyen szedhetők, nincs szükség mellettük orvosi felügyeletre, csupán egy pohár vízre, hogy bevegyük őket.

Bővebben az EMA értékeléséről

Az uniós hatóság értékelése szerint tehát bizonyítást nyert, hogy "a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi kezelések és halálesetek számát azoknál a pácienseknél, akik rizikócsoportba tartoztak legalább egy, esetükben fennálló egészségügyi körülmény miatt és akiknél a betegség súlyos lefolyású lehetett volna."

A tanulmányban vizsgált páciensek többsége a delta-variánssal fertőződött meg, de laboratóriumi tesztek szerint a Paxlovid az omikronnal szemben is hatásos. "A gyógyszerből származó előnyök nagyobbak, mint az esetlegesen felmerülő hátrányok" - írja az EMA a kiadott engedély dokumentációjában - "így ajánlásunkat az Európa Bizottságnak is megküldjük, hogy minél hamarabb az összes tagállamra vonatkozó döntést tudjon hozni."

Az Európai Bizottság jóváhagyása általában néhány órán, maximum néhány napon belül szokott megtörténni.

"A Paxlovid elfogadásával a héten hatra nőtt azoknak a Covid-19 elleni gyógyszereknek a száma, melyek engedélyt kaptak az uniós használatra és melyeket bevethetnek a betegség kezelésében" - mondta el Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa.

Egyelőre nincs megállapodás közös uniós beszerzésről

Január elején számoltunk be arról, hogy bár az Európai Bizottság a vakcinabeszerzésekhez hasonló közös vásárlásban gondolkozott, azonban a tárgyalásokat nem tudták még lezárni. A Pfizer sajtóosztályától úgy tudni, hogy már több európai országgal van szerződésük.

Szakértők szerint áttörést hozhatnak a járvány elleni küzdelemben ezek az otthon alkalmazható, szájon át szedhető antivirális készítmények.

A tárgyalások kulcskérdése a beszerzési ár lehet, hiszen egy kezelés több száz euróba kerülhet. Az egyes tagállamok és a cégek közötti szerződések nem nyilvánosak. Annyi azonban kiderült, hogy a Merck Molnuparivir névre keresztelt készítményéért az Egyesült Államokban például 700 dollárt kérnek.

Forrás: Euronews