Köhögés, nehézlégzés: ilyen, amikor nem a koronavírus, hanem a stressz okozza

köhögés, koronavírus tünetei, nehézlégzés

A köhögés, nehézlégzés hátterében nem feltétlen a Covid áll. A tüneteket egészen más is kiválthatja, melynek orvoslása eltérő típusú kezelést igényel.

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés kapcsán elsőként valamilyen légúti problémára gondolunk, az sem csoda, ha sokunknak a koronavírus ugrik be elsőnek. De jó, ha tudjuk: nem mindegy, hogy a tünetek mikor, minek hatására jelentkeznek! A paradox hangszalag működésről dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ad felvilágosítást.

Stressz is kiválthatja

Kevésbé ismert és ritka kórkép a paradox hangszalag működéssel járó megbetegedés, mely légzési nehézséggel járó tüneteket okozhat. A panaszokat a fizikai megerőltetés mellett stressz is kiválthatja, melyek következtében a hangszalagok megfeszülnek, összeszorulnak és ilyen módon megnehezítik a normál légzést.

Gyakran összekeverik az asztmával

Egy korábbi, az Ohio State University Medical Center által végzett kutatásban megállapították, hogy a sportolók néhány százalékát érinti ez a típusú hangszalag mozgási rendellenesség. A kezeletlen elváltozás a teljesítményüket is negatívan befolyásolja. Élsportolók esetében a betegség diagnózisát nehezíti, hogy kiváló kondíciójuk sokszor kompenzálja a tüneteket, így az elváltozás akár hosszabb ideig is lappanghat.

A betegség megállapítását tovább bonyolítja, hogy a két betegség gyakran együtt van jelen: az asztmás betegek egy részénél a hangszalagok paradox mozgási rendellenessége is megfigyelhető, a betegek azonban többnyire csak az asztma tünetei ellen részesülnek kezelésben.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

Köhögés és nehézlégzés

A panaszok nem csak az élsportolókat, vagy rendszeresen edző hobbi sportolókat érintik: a tünetek gyakran a hirtelen megkezdett fizikai aktivitás hatására jelentkeznek először. Természetesen senkinek sem tanácsoljuk, hogy mondjon le a mozgásról, a szokatlan tüneteket azonban vegyük mindig komolyan.

A testmozgás közben fellépő nehézlégzés és köhögés intő jel lehet – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Az ilyen panaszok hátterében az esetek többségében asztma áll. Ha azonban fény derül arra, hogy a tünetek létrejöttében a hangszalagok rendellenes mozgásának is szerepe van, a probléma műtéti úton, vagy beszédterápiás, illetve az élettani működések tudatos irányítását célzó foglalkozásokkal megszüntethető.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

Forrás: EgészségKalauz