Koronavírus az élelmiszereken: mennyire veszélyes valójában?

#koronavírus #étel #Covid-19 #fertőzés
2021.01.26.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az élelmiszerek csomagolásán megtapadhatnak a kórokozók, így a Covid-19 is.

A TÉT Platform nemrég megjelent tanulmánykötetében magyar szakemberek vizsgálták a koronavírus életünkre, életmódunkra gyakorolt hatásait, összegezték és elemezték a kutatási eredményeket. Az ingyenesen letölthető kötetben többek között olyan témákat járnak körül, mint az élelmiszerbiztonság, a koronavírus járvány alatti egészséges táplálkozás vagy éppen a fogyasztói szokások változása a pandémia alatt.

Meg lehet-e fertőződni élelmiszerrel?

Eltérően az élelmiszer eredetű emésztőrendszeri vírusoktól, mint például a norovírus, a rota vagy a hepatitisz-A, amelyek szennyezett élelmiszereken keresztül betegítik meg az embereket, a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 egy légúti megbetegedéseket okozó vírus, mely jelenlegi tudásunk szerint elsősorban emberről emberre terjed. Jelenleg nincs tudomásunk olyan esetről, melyben a koronavírussal szennyezett élelmiszer miatt fertőződött meg valaki, és a szakmai szervezetek is egyetértenek abban, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus a szájon át az emésztőrendszerbe kerülve okozna megbetegedést – írja Dr. Bánáti Diána professzor, élelmiszer biztonsággal foglalkozó szakember.

Azonban azt is tudjuk, hogy a koronavírus fertőzőképes marad különböző felületeken, akár több napig is. Az új koronavírus leghosszabb ideig műanyagokon marad életben (72 óra), ezt követi a rozsdamentes acél (48 óra), majd a karton (24 óra) és csupán 4 óráig réz felületen. Vagyis nem lehet teljesen kizárni, hogy az élelmiszerek csomagolása tökéletesen vírusmentes!

A nyers élelmiszerek (például zöldségek és gyümölcsök) és a csomagolás nélküli élelmiszerek (például sütőipari termékek) azonban megfertőződhetnek, ha egy fertőzött - de a COVID-19 tüneteit esetleg nem mutató - személy rájuk tüsszent, vagy más módon, légzéssel kibocsátott folyadékcseppek formájában átviszi a koronavírust az élelmiszer felületére vagy az élelmiszer csomagolására. Ezért is olyan fontos a maszkviselés, hiszen éppen az ilyen jellegű kontaktusokat előzheti meg!

Az, hogy meddig maradhat stabil, fertőzőképes a koronavírus a különböző felületeken, egyéb tényezőktől is függ, többek között a hőmérséklettől, a páratartalomtól, vagy éppen attól, mennyi napsugárzás éri. A szakértők szerint az ételek olyan hőmérsékleten történő hőkezelése, amely ahhoz szükséges, hogy megölje az élelmiszerekkel terjedő betegségeket okozó kórokozókat, valószínűleg a COVID-19-et okozó koronavírust is megöli. Általában (legalább) 70-75 fokra érdemes felmelegíteni az élelmiszereket, hogy a kórokozókat elpusztítsuk. Ugyanakkor a hűtés és fagyasztás kevésbé hatékony, a vírusok még -20 fokos környezetben is több hétig fertőzőképesek maradnak!

Rendelhetek elvitelre ételt?

A tudományos bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy a COVID-19 az esetek 90 százalékában emberről emberre terjed, az esetek 10 százalékáért követhető ez vissza a környezetre, pl. a különböző fertőzött felületek megérintésére. Tehát a személyek között közvetlen, cseppfertőzés útján történő fertőzés a legjellemzőbb az élelmiszerláncban is, beleértve az élelmiszerek előállítását, forgalmazását és a kiszolgálást is.

Jelenleg nincsen arra utaló jel, hogy az elvitelre vagy drive through (drive-in) éttermekben vásárolt ételek növelnék a betegség gyakoriságát. Ugyanez vonatkozik az étel házhoz szállításra, mivel ez is segít fenntartani a távolságtartást, és csökkenti az érintési pontok számát az étel elkészítése és felszolgálása között.

Forrás: EgészségKalauz