Koronavírus elleni gyógyszerek: ezeket szerezze be, ha otthon gyógyul!

gyógyszer, koronavírus, covid, lázcsillapító, vérhigító

Lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, köptetők, vitaminok, nyomelemek, szükség esetén „vérhígító” és az orvos által rendelt antibiotikum vagy favipiravir segíthetnek a Covid-19-ben szenvedő betegeknek. Mit tartalmazzon a Covid-19-es házi patika?

Jó esetben a koronavírus okozta fertőzés otthon is átvészelhető, és a beteg nem szorul kórházi ellátásra. Annak ellenére, hogy a Covid-19 ellen jelenleg sem létezik igazoltan hatásos és biztonságos oki terápia, számos tüneti szer áll rendelkezésre a panaszok enyhítésére. A lázat, ízületi- és izomfájdalmakat, fejfájást, köhögést csillapító gyógyszerek széles választékban kaphatók vény nélkül a gyógyszertárakban. Emellett, ajánlatos lehet bizonyos vitaminok (elsősorban C- és D-vitaminok), nyomelemek (főként cink és szelén) szedésére hangsúlyt fektetni.

Láz és fájdalmak csillapítása

A láz és a különféle fájdalmak csillapításában paracetamolos, metamizolos, acetilszalicilsavas, ibuprofénes hatóanyagú gyógyszerek alkalmazhatók (lásd táblázat). Emellett, elsősorban fájdalomcsillapításra, eredményesen használhatók a diklofenákos vagy naproxenes gyógyszerek is. Arra viszont ügyelni kell, hogy kerülendő a felsorolt hatóanyagok egymás melletti alkalmazása.

Bármelyik hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapító esetén követendő az előírásszerű adagolás, és tekintettel kell lenni arra, hogy bizonyos alapbetegségek esetén egyes hatóanyagok bevétele kerülendő. Májbetegeknél kerülendő a paracetamol, vérképzőszervi problémák esetén ellenjavallt a metamizol, míg az acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák és naproxen helyett érdemes más hatóanyagot választani, ha gyomor- vagy nyombélfekélyes, refluxbeteg vagy súlyos szív- és érrendszeri beteg az illető.

Leszögezendő, hogy nincs olyan fájdalom-vagy lázcsillapító, ami rontana a Covid-19 betegek állapotán. 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma alatt felmerült annak a lehetősége, hogy az ibuprofén és a hozzá hasonló hatásmechanizmusú fájdalom- és lázcsillapítók (diklofenák, acetilszalicilsav, naproxen stb.) ronthatnak a Covid-19 betegek állapotán. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

A vény nélkül is kapható főbb láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagok adagolási sémái.

Koronavírus ellen gyógyszerek Koronavírus ellen gyógyszerek Forrás: EgészségKalauz

Köhögéscsillapítás, köptetés

A Covid-19-cel járó köhögés a jellegében száraz, váladékürítéssel nem járó köhögés. Később ez hurutossá válhat. A száraz köhögés csillapítására köhögéscsillapítók használhatók (pl. dextrometorfán hatóanyag). A hurutos köhögés oldásában nagyobb a hatóanyagválaszték: többek között ambroxol, acetil-cisztein, karbo-cisztein is adagolható.

Változatos tünetek, többféle hatóanyag

Torokfájás esetén helyileg ható, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású szopogató tabletták, fertőtlenítő hatású szájöblögetők alkalmazhatók. Orrdugulás esetén érösszehúzó hatású (pl. nafazolin, oximetazolin, tramazolin, xilometazolin hatóanyagok) orrcseppek vagy orrspray-k használhatók, ügyelve arra, hogy az egyhuzamban való alkalmazásuk maximum 5-7 napig tartson.

A koronavírus okozta fertőzés hasmenéssel is együtt járhat. Ebben az esetben kerülendő a hasfogók (pl. loperamid) bevétele, mivel azok megakadályozzák a kórokozók kiürülését. Hasmenés esetén az elsődleges teendő a folyadékpótlás, ideális esetben izotóniás cukros-sós oldatok (orális rehidráló oldatok) formájában.

Vitaminok, nyomelemek

Egyelőre viszonylag kevés arra vonatkozó információ áll rendelkezésre, hogy a koronavírussal való megfertőződést követően adagolt vitaminok és nyomelemek milyen szerepet kapnak a gyógyulási folyamatban, de vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos vitaminok és nyomelemek, akár magasabb adagban is szedve, hozzásegíthetnek a gyorsabb felépüléshez. Ehhez C-vitaminból napi 300 mg fölötti adagokra lehet szükség, D-vitaminból napi 2000-4000 NE is bevehető, cinkből napi 10 mg az ajánlás, míg szelénből napi 50-100 mikrogramm adagolható biztonsággal.

Megfogadandó tanács: kiemelt hangsúlyt kell fektetni a folyadékbevitelre, különösen akkor, ha láz is fennáll.

Kellenek-e a „vérhígítók”?

Egyre több a tudományos bizonyíték, ami szerint a vérlemezkék összecsapzódását megakadályozó ún. „vérhígítók” (elsősorban a kis dózisú acetilszalicilsavra – 75-100 mg/nap – vonatkozóan vannak adatok) szedése hozzásegíthet a Covid-19 szív- és érrendszeri szövődményeinek, a trombusok kialakulásának a kivédéséhez. Az alacsony dózisban adagolt acetilszalicilsav nem keverendő össze a láz- és fájdalom csillapítására nagy dózisban szedett acetilszalicilsavval (lásd fenn).

Az acetilszalicilsav kis dózisú készítményei hazánkban a patikákban vény nélkül megvásárolhatók. Tekintve azonban azt, hogy a gyógyszer tartós szedése a gyomor- és bélrendszeri vérzések kockázatát fokozhatja, a „vérhígító” szedésének a megkezdése előtt a kezelőorvossal való egyeztetés javasolt.

Ez is érdekelheti:

Ha a vény nélküli szerek kevésnek bizonyulnak

A jelenlegi szabályok alapján a pozitív Covid-tesztet követően a háziorvos felírhat vényköteles, a gyógyszertárban kiváltható, otthon szedendő, favipiravirt tartalmazó gyógyszert. Korábban favipiravirt csak a kórházakban alkalmaztak. A favipiravir egy vírusellenes, a vírusok szaporodását gátló hatóanyag, ami különösen a betegség kezdeti, enyhe vagy mérsékelten súlyos formája esetén lehet hatásos. Emellett, a háziorvos antibiotikum szedését is javasolhatja (szintén vényköteles gyógyszerekről van szó), ha úgy gondolja, hogy a bakteriális felülfertőződés, például egy bakteriális tüdőgyulladás kialakulásának az esélye magas.

A panaszok súlyosbodása, nehézlégzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni. Gyulladáscsökkentő szteroidok, remdesivirt tartalmazó infúzió és egyéb, a Covid-19 kezelésében alkalmazott gyógyszerek adására a kórházban, orvosi felügyelet alatt kerülhet csak sor.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz