Koronavírus: emiatt aggódik sok cukorbeteg

#koronavírus #Covid-19 #cukorbeteg #diabétesz
2021.04.02.

A koronavírus súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat a cukorbetegségben szenvedőknél, ezért is sok kérdés merül fel mind a megelőzés, mind az esetleges fertőzés kialakulása kapcsán.

A kérdéseket és a válaszokat a Boehringer Ingelheim közleményéből szerkesztettük.

A koronavírus miként befolyásolhatja a cukorbetegek állapotát?

A koronavírusok súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhatnak a cukorbetegségben szenvedőknél, az idősebb embereknél és azoknál, akik más tartósabban fennálló betegségben, például rákban vagy krónikus tüdőbetegségben szenvednek.

Minden cukorbetegnél, beleértve az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegeket is, koronavírus-fertőzés esetén nagyobb a veszélye a súlyos szövődmények kialakulásának.

Nagyobb a rizikó a rossz anyagcsere-helyzet, illetve a cukorbetegség szövődményeinek megléte esetén.

Legtöbbek számára a koronavírus fertőzés enyhe lefolyású betegséget okoz, de néhány embernél a koronavírus fertőzés súlyosabb formája alakul ki, ami halálos lehet.

Ha a vércukorszintje tartósan magas vagy éppen alacsony tartományban van, vagy ha a hiperglikémia jeleit észleli, akkor lépjen kapcsolatba kezelőorvosával és kérjen orvosi segítséget, főként, ha bizonytalan a teendőket illetően.

Vesebetegségem miatt veszélyesebb a számomra a vírus?

A vesebetegségben szenvedőknek ugyanolyan a kockázata a koronavírus fertőzésre, mint az általános populációnak. A vesebetegség miatt azonban nagyobb a veszélye annak, hogy fertőzés esetén a vesebetegnél a koronavírus fertőzés súlyosabb formája jelentkezik. Ezért rendkívül fontos, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát. Ugyanez vonatkozik a 70 évnél idősebbekre és az egyéb krónikus betegségekben szenvedőkre is.

Otthon gyógyuló beteg vagyok. Használhatok paracetamolt, ha nem érzem jól magam?

Az ERA - EDTA orvosszakmai szervezet azt javasolja, hogy egyeztessen erről orvosával. Általánosságban elmondható, hogy a paracetamolnak bizonyított a biztonságossági profilja mindaddig, amíg nem vesz be többet belőle a betegtájékoztatóban leírtaknál. Bár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) súlyosbítják a COVID-19 fertőzést, általában nem javasolják azokat a krónikus vesebetegek betegek számára, mivel ártalmasak lehetnek a vesére.

Erre nagyon figyeljenek a cukorbetegek koronavírus idején, kattintson!

Gyógyszert szedek az immunrendszer gátlására (immunszuppresszív gyógyszerek). Abba kellene hagynom ezen gyógyszerek szedését?

Nem, nagyon fontos, hogy továbbra is szedje gyógyszereit. Az immunrendszere nem áll vissza azonnal az immunszupresszió előtti állapotba, ha abbahagyja ezeknek a gyógyszereknek a szedését, az egy ideig továbbra is gátolva marad. Ezenkívül, ezekre a gyógyszerekre szüksége van, hogy a megakadályozzák az átültetett vese kilökődését (veseátültetett betegek esetében) vagy megelőzzék azt, hogy a betegség belobbanjon (vesebetegségben szenvedők esetében).

Azt hallottam, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek befolyásolhatják a COVID-19 fertőzés kockázatát – abba kell hagynom ezek szedését?

A vérnyomás szabályozása nélkülözhetetlen része a cukorbetegség (és a magas vérnyomás, a szív- és vesebetegségek) kezelésének. Ezen túlmenően gyakran javasolnak a cukorbetegeknek bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket [az angiotenzin konvertáló enzim gátlóként (ACE-i) vagy angiotenzin receptor blokkolóként (ARB) ismert gyógyszercsoport] még magas vérnyomás hiányában is, hogy megvédjék a beteget a vesével és a szívvel kapcsolatos szövődményektől.

Jelenleg nincs a tudomány által megerősített összefüggés ezen vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a COVID-19 fertőzés kockázata vagy annak szövődményei között. Kérjük, NE hagyja abba és ne változtasson gyógyszerei szedésén anélkül, hogy konzultálna orvosával.

Várandós vagyok és cukorbeteg, ez esetben mit tegyek?

Önre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint általában a cukorbetegekre. Ha várandós és cukorbeteg is, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy elkapja a vírust. Ennek az az oka, hogy szervezete érzékenyebben reagál a fertőzésekre és betegségekre. Nagyon fontos az Ön esetében, hogy maradjon otthon.

Ha a cukorbeteg úgy érzi esetleg betegség, fertőzés kezd kialakulni nála, akkor fontos betartani a „betegnap” szabályait. Erről korábban itt írtunk, kattintson ide.

Ha koronavírus fertőzést (COVID-19) diagnosztizáltak nálam, akkor is kaphatok dialízis kezelést?

Igen, a dialíziskezelés a szokásos módon folytatódik. Ha enyhe tünetei vannak, és fertőzöttként otthonában gyógyulhat, akkor megkaphatja a kezelést a szokásos dialízis központban. De azt javasoljuk, hogy előre vegye fel a dialízis központtal a kapcsolatot, és tájékoztassa őket a fertőzésről.

Abban az esetben, ha a koronavírus fertőzés súlyos tünetei miatt kórházba kerül, akkor a dialíziskezelést ott végzik majd el.

Információk diabéteszes betegek számára:

Magyar Diabetes Társaság

Diabetes UK

International Diabetes Federation

Forrás: https://www.boehringer-ingelheim.hu/press-release/covid-19-kerdesek-es-valaszok-cukorbetegek-szamara

Forrás: egeszsegkalauz.hu