Koronavírus: erre figyeljen, hogy ne fertőzze meg a családtagjait

koronavírus, kezelés, megelőzés

Ha koronavírus fertőzésünk van, vagy csak gyanítjuk a megbetegedést, esetleg családtagunk betegedett meg, ideális esetben otthon gyógyulhatunk. Na de hogyan, mit tegyünk, mit ne tegyünk?

Az ENSz Egészségügyi Világszervezete, a WHO állított össze egy iránymutatást azokra az esetekre, amikor a kórházi ellátás nem elérhető, vagy a tünetek enyhesége miatt kevésbé indokolt. Természetesen, azoknál, akiknek krónikus betegsége van vagy legyengült az immunrendszere, mindenképpen fokozott orvosi ellenőrzésre, kórházi ellátásra lehet szüksége. A fokozott rizikócsoportokba tartoznak például a szív- és vesebetegséggel élők, a cukorbetegek, a transzplantáltak, illetve a 60 év felettiek.

Hogyan gondoskodjunk a fertőzöttről, akár magunkról otthon?

 • Maradjunk kapcsolatban a kezelőorvossal, háziorvossal (vagy más, meghatározott szakemberrel), és tájékoztassuk a beteg állapotáról!
 • A tüneteket mutató, diagnosztizált beteg maradjon otthon, lehetőség szerint a tünetek elmúlása utáni 24 órát is várja ki. Csak akkor hagyja el az otthonát, ha feltétlenül szükséges (pl. orvoshoz kell mennie), és ez idő alatt viseljen maszkot. Lehetőség szerint ne utazzunk tömegközlekedéssel! Tartsunk nagyobb, legalább 1 méteres távolságot másoktól.
 • Lehetőség szerint különítsük el a beteget az egészséges családtagoktól, biztosítsunk neki egy külön, jól szellőző szobát.
 • Lehetőség szerint korlátozzuk, hogy a beteg milyen közös helyiségeket (konyhát, fürdőszobát) használ. Ezekben a helyiségekben rendszeresen szellőztessünk és takarítsunk.
 • A családtagok, rokonok igyekezzenek távolságot tartani a betegtől (pl. ne aludjanak közös ágyban).
 • Folyamatosan figyeljük a családtagok, a beteggel kapcsolatba kerülők egészségét!

Figyelem, a koronavírus lappangási ideje 10 nap is lehet! Ezért tünetmentesen is fertőzhetünk!

 • A szoptató anyák esetében a szoptatás folytatása ajánlott, de igyekezzünk megóvni a kisbabát a fertőződéstől, például viseljünk arcmaszkot és alaposan mossunk kezet, mielőtt a babához érünk.
 • Korlátozzuk azoknak a számát, akik kapcsolatba kerülhetnek a beteggel! Ne fogadjon látogatókat!
 • A beteg gondozója olyan személy legyen, aki jó egészségi állapotnak örvend, alacsony nála a szövődmények kialakulásának az esélye.
 • A gondozó viseljen az arcra szorosan illeszkedő arcmaszkot a beteg közelében! A maszkot ne piszkáljuk, ne igazgassuk, míg a beteg közelében vagyunk. Amennyiben a maszk nedves lesz vagy beszennyeződik, azonnal cseréljük le! A használt maszkot dobjuk ki!
 • Rendszeresen, alaposan mossunk kezet, szappannal és meleg vízzel. Elsősorban akkor van erre szükség, ha a beteg körül tevékenykedtünk, ha ételt készítettünk, ha használtuk a toalettet, vagy ha evéshez készülünk. Mossunk kezet, ha az láthatóan piszkos! Ideális esetben papírtörülközővel szárítsuk meg a kezünket. Ha textiltörülközőt használunk, cseréljük azt naponta, és mossuk ki magas hőfokon.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

 • Köhögéskor, tüsszentéskor takarjuk el az arcot zsebkendővel vagy a könyökhajlatunkkal!
 • Kerüljük a testnedvekkel, elsősorban a nyállal, orr- és torokváladékkal, vizelettel és ürülékkel való közvetlen kapcsolatot! Ha kapcsolatba kerülünk ezekkel, alaposan mossunk kezet! Használhatunk eldobható gumikesztyűt is, ennek felvételét előzze meg a kézmosás, és akkor is mossunk kezet, amikor eltávolítjuk a kesztyűt.
 • Ne használjunk olyan tárgyakat, melyekkel a beteg közvetlen kapcsolatba kerülhet! Ne osszuk meg egymással a fogkefét, az evőeszközöket, a poharakat és tányérokat. Készítsünk elő a betegnek külön törülközőt, ágyneműt.
 • Rendszeresen takarítsuk és fertőtlenítsük a beteg környezetét, illetve azokat a felületeket, amelyekhez a beteg is hozzáérhet. Ezek közé tartozhatnak a kilincsek és ajtók, az éjjeliszekrények, a fürdőszobai felületek és szaniterek, a villanykapcsolók, a távirányítók, az okoseszközök.
 • A beteg ruháit, ágyneműit, törülközőit gyűjtsük külön, és mossuk magasabb hőfokon.
Forrás: EgészségKalauz