Koronavírus: ezekkel a házi gyógymódokkal vigyázzon!

koronavírus ellen, házi gyógymód, fokhagyma, fertőtlenítő, alkohol

Fokhagyma, alkohol vagy MMS-csepp? A laikusok is újabb és újabb ötletekkel állnak elő, ha a koronavírus okozta fertőzés megelőzéséről van szó. Működik közülük valamelyik?

Az interneten terjednek a praktikák, amik állítólag segíthetnek a megfertőződés megakadályozásában, de az intenzív kutatások és erőfeszítések ellenére sincs olyan eszköz a kezünkben, amivel megakadályozható lenne a megfertőződés. Erre a célra sem gyógyszer, sem vakcina nem áll rendelkezésre.

Számos kutatás irányul arra, hogy kiderítsék, hogy a meglévő gyógyszerek közül melyik az, amelyik esetlegesen bevethető lehet a koronavírus elleni küzdelemben. Ezen a téren HIV-ellenes szerek csakúgy a figyelem középpontjába kerülnek, mint maláriaellenes gyógyszerek. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, hogy a legtöbb és egyben a leghatásosabb, amit tehetünk, az a higiéniai előírások maximális betartása, de mi a helyzet a házi módszerekkel? Figyelem! A hatás nem igazolt, ellenben kockázatok vannak!

Az alkoholos italok megölik a koronavírust?

Egy kis „tömény” a kézre locsolva vagy a garatra, és a probléma meg van oldva,- gondolják néhányan. Ez azért teljesen nem helytálló, mert az alkohol csak bizonyos koncentráció-tartományban bizonyul hatásos vírusellenes szernek. Ez a koncentráció pedig 60-70 % közötti. Ezzel szemben a vodkában „csak” 40 %, az „ütős” pálinkákban pedig 50 % körüli a szeszfok. Érdemes tehát a patikai alkoholnál maradni, ha felületfertőtlenítésről van szó.

MMS oldat, mint csodaszer?

Több honlapon, többféle elnevezéssel – így például Miracle Master Solution vagy Master Mineral Supplement, röviden MMS-ként is - hirdethetik azt a szert, amely állítólag a koronavírussal szemben is hatékony. Ez ugyanaz a „csodaszer”, amellyel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) riasztást adott ki. Az MMS-cseppekben nátrium-klorit (nem keverendő össze a konyhasóval, ami nátrium-klorid) található, amiből savas aktiválás hatására mérgező, irritáló hatású klór-dioxid képződik.

A készítmény szájon keresztüli, bőrön történő vagy fülbe, orrba csepegtetve való alkalmazása súlyos egészségkárosító hatású lehet. Az MMS-cseppek alkalmazása hányingerrel, hányással, hasmenéssel, alhasi görcsökkel, bőrsérülésekkel, vérnyomás eséssel, súlyos bélkárosodással, a vesefunkció romlásával és a vértestek szétesésével járhat. Súlyos esetben elhalálozásba torkollhat a „csodaszer” alkalmazása. A nemzetközi sajtóban már számoltak be MMS-szedésével összefüggő halálesetről. Megjegyzendő tehát, hogy az MMS-cseppek koronavírus-ellenes hatása nem igazolt, ugyanakkor a fogyasztása jelentette egészségkárosító kockázat tény.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei

A fokhagyma lenne a koronavírus kellemetlen szagú elpusztítója?

A fokhagyma antimikrobiális hatását, azaz különféle vírusokat és baktériumok elölő tulajdonságát már évszázadok óta kiaknázzák a népgyógyászatban.

Noha a fokhagyma kedvező élettani hatásait az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri, kijelenti, hogy nincs olyan konkrét vizsgálat vagy adat, ami alátámasztaná azt, hogy a fokhagyma megvéd a koronavírusos fertőzéstől.

Egy azonban biztos: a gyógynövény táplálkozásban való szerepeltetése egyértelműen javasolható, nem árt, ha megfokhagymázzuk az ételeket. Azonban túlzásokba sem szabad esni! Mint az a South China Morning Post-ban közölt esettanulmányból is kiderült: egy nő 1,5 kilogramm nyers fokhagymát fogyasztott el, aminek következtében súlyos torokgyulladása lett, és kórházi ellátásra szorult.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz