Koronavírus: ezen múlik, hogy tünetmentes lesz vagy sem

koronavírus, covid

Mitől függ, hogy ha valaki koronavírus fertőzött, tünetmentes lesz vagy sem? És az min múlik, hogy kinél mennyi tart a védettség a betegség után?

A Virológia Pécs Facebook-oldalon megjelentek szerint a T-sejtek és a B-sejtek hordozzák a választ arra, hogy az immunrendszerünk miként reagál a koronavírusra - vagyis az, hogy milyen az immunválaszunk - a B-sejteken, a T-sejteken és a fehérjéken múlik.

A koronavírus feletti győzelmünk nagyban függ attól, hogy mennyi B-sejtünk van, hiszen ezek termelik a vérben keringő és a koronavírust megkötő antitesteket, plusz meg is jegyzik ezek gyártási sémáját a későbbi elhárításhoz.

De a T-sejtek szerepe is nagyon fontos, hiszen a fertőzött sejteket pusztítják, és gyulladást szabályozó fehérjéket termelnek, így a covid fertőzést követő immunitás tulajdonképpen rajtuk áll vagy bukik. A tünetes és a tünetmentes betegek esetében is megfigyelték, hogy a fertőzés után az immunsejtek hasonlóan aktívak, a védettség hasonló módon valósult meg.

A tanulmány szerint a korai kiegyensúlyozott immunválasz nagyban befolyásolja a covid fertőzés tünetmentes lefolyását. Nem mindegy, hogy mikor és mennyi fehérjét termelnek a T-sejtek, ugyanis ezen múlhat, hogy a koronavírus fertőzést tünetmentesen vagy tünetekkel vészeljük át. Ha még korán, a fertőzés kezdetén több gyulladásgátló fehérje termelődik, akkor tünetmentesek lehetünk.

Olvasson tovább!

Koronavírus: ez dönti el, hogy kinek lesz súlyosabb tünete

Koronavírus: az őssejt-terápia lehet a gyógymódja?

Koronavírus: az egyik legígéretesebb vakcina mégsem annyira hatásos

Forrás: EgészségKalauz