Koronavírus fertőzés: súlyos vagy tünetmentes? Ezen múlik!

#koronavírus #koronavírus tünete #Covid-19 #járvány
2021.01.29.

Miért van az, hogy valaki megússza a koronavírus-fertőzést enyhe tünetekkel, másokat pedig hetekre ágynak dönt? Íme!

Minderre két válasz is van.

A koronavírus-fertőzés súlyossága sok mindentől függ, de virológusok kutatásai szerint az is szerepet játszik, hogy mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést.

A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést. Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora a következő példákkal magyarázza a jelenséget:

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos „mágikus” mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos.”

Koronavírus tesztre megy? Ezt olvassa el, különben a pénztárcája bánhatja

A fertőzés súlyosságát nem csak az egyszeri patogénmennyiség, hanem egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja. Egy bizonyos időn keresztüli fertőzési kitettség esetén a kórokozók összessége számíthat, ezért fontos, hogy valaki csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodunk egy koronavírusossal.

Természetesen nem csak a vírusmennyiség az egyetlen tényező, nagyon sok múlik azon is, a fertőzésnek kitett személy milyen egészségi állapotban van. És itt jön a második, a betegség súlyosságát befolyásoló ok:

az immunrendszer állapota.

Pécsi virológusok adták közre, hogy az immunválaszunk a koronavírusra a B-sejteken, a T-sejteken és a fehérjéken múlik.

A koronavírus feletti győzelmünk nagyban függ attól, hogy mennyi B-sejtünk van, hiszen ezek termelik a vérben keringő és a koronavírust megkötő antitesteket, plusz meg is jegyzik ezek gyártási sémáját a későbbi elhárításhoz.

De a T-sejtek szerepe is nagyon fontos, hiszen a fertőzött sejteket pusztítják, és gyulladást szabályozó fehérjéket termelnek, így a covid fertőzést követő immunitás tulajdonképpen rajtuk áll vagy bukik. A tünetes és a tünetmentes betegek esetében is megfigyelték, hogy a fertőzés után az immunsejtek hasonlóan aktívak, a védettség hasonló módon valósult meg.

Ez is érdekelheti:

A tanulmány szerint tehát nem mindegy, hogy mikor és mennyi fehérjét termelnek a T-sejtek, ugyanis ezen múlhat, hogy a koronavírus fertőzést tünetmentesen vagy tünetekkel vészeljük át. Ha még korán, a fertőzés kezdetén több gyulladásgátló fehérje termelődik, akkor tünetmentesek lehetünk.

Mindezek miatt sem mindegy, hogy pontosan tudjuk-e milyen kórokozóval van dolgunk, valamint hogy átestünk-e a fertőzésen. A megfelelő koronavírus-teszt kiválasztása nagyon fontos, mert ma a piacon sok a félrevezető, álnegatív vagy álpozitív eredményt produkáló

Forrás: egeszsegkalauz.hu