Ezeket látta már?

Koronavírus: ha ezt a tünetet észleli, azonnal hívjon mentőt

Koronavírus: milyen tüneteknél kell mentőt hívni

A koronavírus-fertőzés 3. hulláma alatt sajnos egyre fiatalabbak kerülnek súlyos tünetekkel kórházba. Meddig halogassuk a mentő értesítését?

Ahogy korábban megírtuk, az új típusú, brit mutáció 4 jellemző tünete: a köhögés, láz, légszomj és ritkábban íz-, szaglásvesztés. Ilyenkor értesíteni kell telefonon a háziorvost, aki intézi a koronavírus tesztelést, és általában otthoni, lehetőleg a családtagoktól elkülönített gyógyulást ír elő.

Jó, ha tudja, hogy az eddig csak a kórházi ápoltak számára elérhető favipiravir hatóanyagú gyógyszert, már a háziorvos is felírhatja, ezzel megelőzhető a koronavírus okozta betegség súlyosbodása. Erről itt olvashat, a favipiravir kiváltásáról pedig itt. A favipiravir betegtájékoztatóját is elolvashatja, ha ide kattint.

Melyek azok a koronavírusos tünetek, amikor muszáj azonnal orvosi segítséget kérni?

Ha hirtelen jelentkező nehézlégzést, fulladást, heves mellkasi nyomást, szúrást, szorítást, eszméletvesztést, zavartságot tapasztalunk, azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot - javasolja az akutszakasz.hu.

Ez is érdekelheti:

A 112 telefonszámot kell tárcsázni, a név, életkor, pontos tartózkodási hely, telefonszám megadása mellett mindenképpen el kell mondani, hogy koronavírus fertőzés lehetséges vagy igazolt.

koronavirus tunetek koronavirus tunetek Forrás: Koronavirus.gov.hu
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához