Koronavírus: így néz ki egy 40 éves, covidos beteg tüdeje

koronavírus, tüdőgyulladás, covid

A COVID-19, különösen annak brit mutációja a fiatal, egészséges szervezetre is veszélyes. A röntgenképen jól látható, hogy a tüdőgyulladás akár néhány napon belül is olyan pusztítást végezhet a tüdőben, amely visszafordíthatatlan.

A SemmelweisOrvosi Képalkotó Klinika valós esetek bemutatásán keresztül hívta fel a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a COVID-19 megbetegedés szövődményeire.

Koronavírus: ez a 4 tünet tüdőgyulladásra utal

3 hétig lélegeztették

A középkorú férfi beteg fokozódó légzési nehezítettség, fulladás miatt került kórházi felvételre, romló állapota miatt intenzív osztályon gépi lélegeztetést igényelt 3 héten keresztül. A beteg túlélte, bár az elhúzódó lélegeztetést több hónapos lábadozás és rehabilitáció követte.

Covid-19 okozta tüdőgyulladás röntgenképe Covid-19 okozta tüdőgyulladás röntgenképe Forrás: semmelweisOKK

A felső CT képeket a beteg felvételekor készítették, a képen a koronavírus okozta tüdőgyulladás jelei láthatóak.

Az alsó képek az intenzív osztályos ápolás 18. napján készültek, a tüdőgyulladás rosszabbodását mutatják.

A bal oldali képeken 2-dimenziós, jobb oldalon 3-dimenziós képeken ábrázolódik a tüdő. A 2D képeken a sötét területek, a 3D képeken a lila területek mutatják az egészséges, légtartó tüdőterületeket. A károsodott, világos területek nem vesznek részt a légcserében.

Jól látható, hogy a 18. napra a jobb oldali tüdő szinte teljes egészében gyulladásban van és a bal oldali tüdő nagy része is érintett.

Covid okozta tüdőgyulladás: így alakul ki

A tüdőgyulladás a tüdőben található léghólyagocskák gyulladása, melyet baktériumok, gombák, paraziták és vírusok is okozhatnak – ez utóbbiak közé tartozik a SARS-CoV-2, vagyis az „új” koronavírus, mely a COVID-19-ért is felelős.

A tüdőgyulladás során a léghólyagocskák folyadékkal, illetve váladékkal telnek meg, mely megnehezíti a légcserét. A tüdőgyulladás tünetei közé tartozik az állandó légszomj, a köhögés (mely száraz és produktív egyaránt lehet), a mellkasi fájdalom, a láz és hidegrázás. A beteg általában rendkívül gyenge, fáradékony.

A COVID-19-cel összefüggő tüdőgyulladás tünetei rendkívül hasonlóak más, vírusos tüdőgyulladás tüneteihez:

  • láz és hidegrázás
  • mellkasi fájdalom
  • száraz köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • a szag- és ízérzékelés elvesztése
  • légszomj
  • szapora, felületes légzés
  • szapora szívverés
  • szédülés, gyengeség, fáradékonyság
  • hasmenés, hányás, hasi fájdalom

A betegség megállapításához részben a tüdőgyulladást magát kell diagnosztizálni, részben a tünetek alapján, részben képalkotó vizsgálatok segítségével. A tüdőről készült röntgenfelvételen ugyanis általában jól látszódnak a gyulladt, károsodott részek. A tüdőultrahang pedig nemcsak az elváltozásokat mutathatja meg, de a betegség súlyosságát is segíthet megjósolni.

Emellett természetesen arra is szükség van, hogy a SARS-CoV-2 fertőződést igazolják. A tüdőgyulladást ugyanis számos más mikroba is okozhatja, a koronavírus csak egy ezek közül (bár a jelenlegi pandémiás időszakban ennek van a legnagyobb valószínűsége).

Koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelése

A COVID-19 pneumonia kezelésénél kórházi ellátásra, oxigénre, gépi lélegeztetésre is szükség lehet. A gyógyszeres kezelés attól is függ, hogy melyik szakaszban van a betegség. Az első szakaszban, a fertőződést követő első héten általában a vírus elszaporodását kell célozni (virémiás szakasz), később azonban a gyulladásos folyamatokat kell csökkenteni.

Ez is érdekelheti:

Forrás: shutterstock.com