Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: mennyire veszélyesek az omikron új mutánsai?

omikron, omikron alvariáns, koronavírus, covid, XBB

A járványügyi szakemberek szerint ezek omikron variánsok okozhatnak a későbbiekben gondot.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) legfrissebb adatai szerint az omikron 4 újabb variánsa, BA.4.6, BQ.1.1, BQ.1 és BF.7, valamint az XBB - és az XBB.1 egyre több megbetegedést okoz az Egyesült Államokban. Az XBB-t először augusztusban észlelték Indiában. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az XBB ma már a szingapúri koronavírusos esetek több mint felét teszi ki. Ezt a variánst a világ, több mint 17 országában észlelték.

Különösen a BQ.1 és BQ.1.1.1 alvariáns tűnik aggasztónak, amely jelenleg az USA-ban az összes covidos eset több mint 11%-át teszi ki - mondta Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök orvosi főtanácsadója, majd hozzátette, hogy az országnak továbbra is figyelnie kell ezekre és más újonnan megjelenő mutációkra.

Omikron alvariánsok: mennyire hasonlítanak egymásra?

A szóban forgó alvariánsok mindegyike más, de korábban ismert omikron mutációból származik. Ebből következik, hogy mindannyian valamilyen szinten hasonlítanak egymáshoz, és a korábbi omikron mutációkhoz. A BA.4.6 például a BA.4-ből származik. A BF.7 viszont a BA.5 leszármazottja - ahogy a BQ.1 és a BQ.1.1 is.

"A BQ valójában egy BA.5-ös variáns. A BQ.1.1.1 mind a BA.5-ös vagy a BA.4-es variánsból jött létre. Ezek a variánsok néhány helyen mutálódtak, amelyek segítségével meg tudják kerülni a korábbi fertőzés vagy a vakcina által kiváltott immunitás egy részét." - mondta Andrew Pekosz, PhD, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health virológusa

Az XBB variáns BA.2 variáns mutációja, amely tavaly tavasszal domináns volt az Egyesült Államokban. Bár ez a két variáns különböző omikrontörzsekből fejlődött ki, a BQ.1.1 és az XBB átvett néhány azonos mutációt. Pekosz szerint ez az úgynevezett konvergens evolúció folyamata. Ez azt jelenti, hogy a kettő meglehetősen hasonlít egymásra, annak ellenére, hogy az omikron családfa különböző ágaihoz tartoznak.

Egyre fertőzőképesebb mutációk

Valahányszor egy új variáns kezd nagyobb teret nyerni, az nagyrészt azért van, mert valamilyen módon jobban terjed, mint a korábbi covid-törzsek - és ezek az újabb alvariánsok sem kivételek.

"A vírusok célja, hogy minél nagyobb mértékben terjedjenek és szaporodjanak" - mondta Dr. Otto Yang, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem David Geffen School orvosprofesszora. A BQ.1.1, a BQ.1 és az XBB csak a legújabb állomása a koronavírus-járványnak.

"Azt látjuk, hogy a vírus úgy optimalizálja magát, hogy a lehető leghatékonyabban terjedjen" - mondta Dr. Yang.

Pontosan ez az a dolog, ami egyes szakértőket aggaszt. Ezek az új variánsok nagyon gyorsan terjednek az emberek között, és képesek lehetnek átjutni az antitesteken, amelyek egyébként megállítanák a fertőzést.

Szingapúrban az XBB variáns az összes megbetegedés 22%-áról 54%-ra nőtt mindössze egy hét alatt. A kínai Pekingi Egyetem kutatói pedig egy még nem lektorált tanulmányukban arra jutottak, hogy a vizsgált változatok közül az XBB, a BQ.1.1 és néhány más variáns tudta legjobban kijátszani az immunitást.

"Ha egy alvariás meg tudja kerülni az immunitást, amellyel sok ember rendelkezik egy populációban, akkor ezek az emberek ismét fogékonyak lesznek az újrafertőződésre. Ez növelheti a megbetegedések számát, mivel a vírus kikerüli azt az immunitást, amely megvédi az embereket más változatoktól." - mondta Pekosz.

"Az antitestes immunitás csak a fele a szervezetünk kórokozókra adott válaszána" - tette hozzá Dr. Yang - a szervezet T-sejtjei továbbra is képesek felismerni a mutáns vírusok tüskefehérjéit, és elpusztítani őket.

Kevés a súlyos eset, de van, ami aggasztó a szakemberek szerint

További jó hír, hogy a gyors terjedésük ellenére ezek az új alvariánsok nem tűnnek halálosabbnak, mint a korábbi omikron mutánsok.

"Szingapúrban az XBB a súlyos megbetegedések száma még mindig alacsony. Eddig nem érkezett jelentés új vagy különösen veszélyes tünetekről" - tette hozzá Pekosz, de hogy az USA-ban emelkedni fog-e a kórházi esetek és a halálozások száma, az majd a következő néhány hétben derül ki.

Pekosz megjegyezte, még túl korai megjósolni, hogy a koronavírus-járvány téli szezonja hogyan alakul. Az esetek minden bizonnyal emelkedni fognak a következő hetekben és hónapokban, csak az nem világos, hogy mennyire.

Dr. Yang szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az antitestes kezelések nem olyan hatékonyak a BQ.1.1 és az XBB ellen, de más covid-ellenes kezelések, például a Paxlovid, még mindig nyújthatnak némi védelmet. Dr. Yang és Pekosz egyetértett abban, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha felvesszük az oltásokat, amely még ha ez nem is akadályozza meg a koronavírus-fertőzést, de megvéd a súlyos lefolyástól.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: health
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához