Ezeket látta már?

Koronavírus: itt az új csodavakcina az omikron variáns ellen

koronavírus, Pfizer, Comirnaty, omikron, variáns, covid-19, járvány, biontech, mRNS-vakcina

A Comirnaty nevű oltóanyag a BA.4 és a BA.5 jelű omikron variánsokat és az eredeti koronavírus-törzset is egyaránt sikeresen támadja.

Az Európai Gyógyszerügynökség a BioNTech/Pfizer biotechnológiai vállalat az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Comirnaty nevű oltóanyaga legújabb adaptált változatának európai uniós forgalmazását javasolta - közölte az uniós ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye szerint a BioNTech/Pfizer legújabb fejlesztésű oltóanyaga a BA.4 és a BA.5 jelű omikron variánsokat és az eredeti koronavírus-törzset egyaránt sikeresen támadja.

A Comirnaty mRNS-vakcina adaptált változata olyan 12 évesnél idősebbeknél alkalmazható, akik legalább két oltást már megkaptak a koronavírus ellen. Az új oltóanyag várhatóan szélesebb körű védelmet nyújt majd a különböző variánsok ellen - írták.

Közölték továbbá, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattól szintén kérelem bedását várják a BA.4 és a BA.5 jelű alváltozatot célzó oltóanyagának uniós jóváhagyásához

A gyógyszerügynökség szeptember elején javasolt forgalmazásra az új típusú koronavírus omikron változata elleni BioNTech/Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinákat. A védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói, de - mint írták - képesek semlegesíteni más, BA.2 és BA2.75 jelű alváltozatokat is. Mindkettő adaptált oltóanyag 12 éves kortól alkalmazható olyanoknál, akik korábban már megkapták az első két oltást.

Az uniós gyógyszerügynökség eddig használatra ajánlotta

  • a Pfizer/BioNTech Comirnaty,
  • az AstraZeneca Vaxzevira,
  • a Moderna Spikevax,
  • a Novavax Nuvaxovid nevű,
  • valamint a Johnson & Johnson vállalat Jcovden nevű vakcináját,
  • illetve a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát

Az EMA jelenleg vizsgálja:

  • az orosz Szputnyik V, a nemzetközi Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát,
  • a kínai Sinovac gyógyszergyár, a spanyolországi Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű, azonos nevű, koronavírus elleni vakcinájának,
  • valamint német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához