Ezeket látta már?

Koronavírus: karantén és 2 negatív gyorsteszt után, a 6. napon is fertőzhetünk

antigén-teszt, koronavírus, covid, védettségi igazolás

Hátránya is lehet annak, hogy a karantén ideje 7 napról 5 napra csökkent.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy milyen hátulütői lehetnek a rövidített karanténnak. Vajon tovább adhatjuk a 6. napon a koronavírust?

"A tudományt megpatkolja a valóság? Mi mást tehet? Magyarországon is, összhangban a több országban végzett gyakorlattal, 7 napról 5 napra csökkenthető az elkülönítés időtartama (amit amúgy is vajon hány esetben ellenőriznek...), ha a beteg láztalan, légúti tünetei megszűntek és a tünetek kezdetétől számított 5. napon végzett antigén gyorsteszt eredménye negatív. Egy angol kormánytanulmány szerint viszont az emberek kb. 7%-a marad fertőzőképes, ha az izolációt a 6. napon szüntetik meg két negatív antigén gyorsteszt után. Ráadásul, mivel a gyorstesztek hiánycikkekké váltak és az emberek vagy követik a tesztelési ajánlásokat vagy nem, a lovak közé vezett gyeplő hasonlata nem egészen helytelen.

Így a British Medical Journal 01. 14-i száma ad hírt arról, hogy ottani szakmai szervezetek fejezték ki aggályukat a hasonló intézkedés miatt (1), mert egy japán kutatás szerint az omikron variáns esetében a vírus RNS (örökítőanyag) mennyisége a diagnózis vagy a tünetek megjelenése utáni 3-6 napban a legmagasabb, majd fokozatosan, a 10. nap után pedig jelentősen csökken. A pozitív vírus izolációs eredmények hasonló trendet mutattak és a diagnózis vagy a tünetek megjelenését követő 10. nap után a légúti mintákban nem találtak fertőzőképes vírust. Vagyis, az oltott, majd omikron fertőzésben szenvedő betegeknél a vírus szórása nem valószínű a diagnózis vagy a tünetek kezdete utáni 10. naptól (2).

Korábbi variánsokkal végzett vizsgálatok alapján a karanténidő lerövidítésének alapja az volt, hogy a vírusok terjesztése leginkább a tünetek megjelenése előtt 2 naptól a tünetes időszak első 3 napjáig jellemző. A japán vizsgálat azonban azt sejteti, hogy az omikron vírus esetében a vírus szóródásának maximuma 2-3 nappal később alakul ki.

Olvasson tovább! Omikron: a korábbi fertőzés vagy az oltás véd jobban ellene?

Ugyanakkor az omikron fertőzések nagy száma miatt munkaerőhiányok alakultak és alakulhatnak ki, működésképtelenség fenyegethet az egészségügyben, az iskolákban és más területeken. Kérdés, hogy az izoláció/karantén hatékonysága milyen ekkora arányú fertőzéshullám esetén és rengeteg olyan eset lehet/van, ahol semmiféle tesztelésre nem kerül sor."

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához