Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: karantén helyett hetente kétszer tesztelik az iskolásokat Izraelben

csehország, koronavírus, covid-teszt, iskolás gyerek, vakcina, fertőzés

Az omikron miatt tömegesen fertőződnek meg a gyerekek Izraelben, ezért karantén helyett hetente két alkalommal ingyen tesztelik őket.

Izrael többé nem követeli meg az oktatási rendszerben tanuló gyerekektől, hogy házi karanténba vonuljanak, ha fertőzött személlyel érintkeztek. Az omikron miatt annyian fertőződtek meg, hogy a karantén teljesen megbénítaná az ország oktatási rendszerét.

Koronavírus: heti 2 ingyen gyorsteszt az iskolásoknak

Jövő csütörtöktől kezdődően hetente kétszer, díjmentesen gyorstesztekkel megvizsgálják a tanulókat, és csak a koronavírus-fertőzötteknek kell otthon maradniuk, a többiek tovább látogathatják az iskolákat. Naftali Bennett miniszterelnök csütörtök este jelentette be a változást, amely nagy könnyebbséget jelent nem csak a nebulóknak, hanem a szüleiknek is, akiknek ezentúl nem kell több napra otthon maradniuk a kicsikkel, mert csoportjukban vagy osztályukban vírushordozót azonosítottak.

Az ötödik hullám csúcsán járó Izraelben ezen a héten a legtöbb iskolában csak a tanulók 40-50 százaléka jelent meg az országos szülői szövetség adatai szerint, mert mintegy 200 ezer oktatót és gyereket karanténra köteleztek a korábbi szabályozás alapján. A magas esetszám miatt az utóbbi napokban akadozik az egészségügyi minisztérium adatszolgáltatása. A minisztérium honlapján a legfrissebb adatok a szerdai méréseket mutatják.

Gyorsan terjed az omikron

A mintegy 9,4 milliós Izraelben szerdán 412 460 aktív koronavírusos és 201 410 fertőzött személlyel érintkezett ember tartózkodott otthon karanténban. Az izraeli parlamentben, a kneszetben is erősen jelen van a járvány ötödik hulláma: elkapta a vírust Benjamin Ganz védelmi miniszter, Avigdor Liberman pénzügyminiszter, Chili Tropper kulturális miniszter, és korábban Jair Lapid külügyminiszter is.

Szerdán 65 117 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közel 400 ezer teszttel. A pozitív tesztek aránya 18,36 százalék volt. Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a még mindig rendkívül magas fertőzési ráta, amely jelenleg 1,37, noha néhány napja, a csúcson még 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött 137 embernek adja át a covidot, ami az omikron vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

Magas az átoltottság Izraelben

A kórházi ellátást igénylő 1680 ember közül 593-an voltak szerdán súlyos állapotban, és 112-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A járvány megjelenése óta 1 103 945 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. Az ország döntő többsége, 265 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 2 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" kategóriában van, 7 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és csak 6 hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Koronavírus: szakemberek szerint márciusban fellélegezhetünk - olvasson tovább!

Izraelben tavaly december vége óta 6 682 495, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,86 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 415 465-en, a lakosság 47,51 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 587 237-en adatták be a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 8370-en, az utóbbi hét napban 63-en haltak meg Izraelben.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához