Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: lemondott a lengyel kormányzati egészségügyi tanács nagy része az oltásellenes kormány miatt

lengyelország, koronavírus, oltás, oltásellenes, covid

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy

"Botrány Lengyelországban: lemondott a kormányzati egészségügyi tanács 17 tagjából 13, mert a miniszterek ignorálják a tanácsaikat, lekicsinylik a kockázatot és bátorítják az oltás megtagadását. A 13 epidemiológus és infektológus szakember nyilatkozatát a Reuters hírügynökségnek is elküldte.

A panaszok között szerepel az őszi járványhullám és a mostani omikron hullám kapcsán látott kormányzati passzivitás a várható halálos áldozatok óriási száma ellenére.

Az egyik lemondott szakértő, Krzysztof Filipiak, a Varsói Orvosi Egyetem rektorhelyettese szerint a járvány Lengyelországban több, mint 200.000 áldozatot követelt, akiknek fele igazolt COVID-19 eset volt, másik fele pedig nem igazolt, illetve olyan beteg, akik a járvány által lebénult egészségügy miatt haltak meg. A hivatalos halálozási adat nemrég lépte át a 100.000 főt.

A szakértők szerint a kormány akadályozza a hatékony védekezés megvalósítását. Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, hogy a kormány védelmébe vett egy regionális oktatási hivatalnokot, aki az oltást kísérletinek nevezte, illetve, hogy a lengyel parlamentbe, a Sejm-be meghívták több tucatnyi nyíltan oltásellenes szervezet képviselőjét, hogy tartsanak beszédet.

Olvasson tovább! Koronavírus: nem mindenki szabadul 7 nap után a karanténból egy magyar háziorvos szerint

Az oltásellenes beállítottság erős a hatalmon lévő PiS (Törvény és Igazságosság) pártban és Lengyelországban az egyik legalacsonyabb az EU-ban a teljes oltási sorral történt átoltottság (a népesség 56%-a).

Az új megbetegedések főleg a kelet-lengyel régióban jelentkeznek, amelyben az oltásszkepticizmus és a járványtagadás nagyon elterjedt.

A miniszterelnöki iroda válasza szerint a kormány feladata a döntéshozatal a szakértők (az egészségügyi tanács, a közgazdászok és egyéb területek szakemberei) különböző álláspontjai alapján."

https://www.bmj.com/content/376/bmj.o137

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához