Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: már Romániában is terjed a BA.2, a deltához hasonlóan súlyosabb megbetegedést is okozhat

omikron, ba.2, koronavírus, covid

A szomszédos Romániában is terjed az omikron BA.2-es alváltozata, amely a deltához hasonlóan súlyosabb megbetegedést is eredményezhet.

Alexandru Rafila beszámolt arról, hogy az utolsó héten végzett szekvenciális elemzések (amelyek a kórokozó pontosabb beazonosítását teszik lehetővé) 95 százaléka az omikront mutatta ki, arról azonban szerinte nincsenek meggyőző adatok, hogy ezen belül milyen arányt képvisel a BA.2-es alváltozata. jelenleg nem számolnak a járvány újabb hullámával, optimizmusát pedig a lakosság - az oltás, a betegségen történt átesés, vagy mindkettő révén - elért immunizálási szintjére alapozta.

Az omikron új alváltozatának romániai térnyeréséről a MedLife magánklinika-hálózat hétfői közleménye szolgált további adatokkal. A legnagyobb román egészségügyi magánszolgáltató 171, véletlenszerűen kiválasztott koronavírusteszt alaposabb elemzése nyomán 46 esetben (27 százalék), főleg bukaresti és Brassó megyei pácienseknél azonosította az omikron BA.2-es, 124 esetben pedig az eredeti BA.1-es alváltozatát. Két héttel korábban a BA.2 alváltozat még csak 3 százalékos súlyt képviselt.

A MedLife szakemberei szerint a BA.2-es alváltozat térnyerése látszólag nem befolyásolja az új fertőzések (két hete határozottan csökkenő) számát országos szinten, de lehetségesnek tartják a lecsengőben lévő ötödik hullám elhúzódását.

"A BA.2-es omikronváltozat a ragályosság és az oltás korlátozott hatékonysága mellett azért is figyelmet érdemel, mert képes a koronavírus korábbi delta variánshoz hasonló, súlyosabb megbetegedéseket is okozni. Ezért lehetséges, hogy befolyással lehet az ötödik hullám elhúzódására" - idézte a közlemény Dumitru Jardan biológust, a MedLife vezető kutatóját.

Koronavírus: a BA.2 alvariáns miatt többször is el lehet kapni az omikront? - olvasson tovább!

A kórházakban kezelt fertőzöttek száma az utolsó héten több mint tíz százalékkal 9564-re, a súlyos eseteké kevesebb mint öt százalékkal 1101-re csökkent. A román egészségügyi miniszter szerint akkor lehet fokozatosan feloldani a járványügyi korlátozásokat, amikor határozott csökkenés következik be az intenzív terápián kezelt fertőzöttek számában is.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához