Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: megvan, mikorra várják Romániában a nyári hullám tetőzését

koronavírus, háború, covid, hullám

Romániában a koronavírusos halálesetek száma egy hét alatt háromszorosára nőtt.

Romániában lassuló ütemben emelkedik, és augusztus közepén várhatóan tetőzni fog a koronavírus-járvány hatodik hulláma - mondta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, az előző hét járványügyi statisztikáját ismertetve.

Az előző heti 45 ezerről 57 ezerre emelkedett július utolsó hetében az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, de ez a 27 százalékos növekedés jelentősen elmarad az egy héttel korábban regisztrált 80 százalékos növekedési ütemtől.

Megugrott viszont a halálesetek száma: a múlt héten 149 koronavírusos fertőzött halt meg, ami az áldozatok számának megháromszorozódását jelenti az előző heti 47 halálesethez képest. Rafila szerint várható, hogy ez a - fertőzések változását 2-3 hetes késéssel követő - mutató továbbra is gyors ütemben emelkedjen, azonban úgy értékelte: távolról sem akkora a baj, mint a tavalyi járványhullámok idején.

Jelenleg 4158 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 263-at intenzív terápián. A tárcavezető szerint ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló csaknem 24 ezer kórházi ágy 17 százaléka foglalt, az intenzív osztályokon pedig 15 százalékos a telítettség.

A miniszter úgy értékelte: a járvány féken tartása érdekében nélkülözhetetlen, hogy a szeptemberi tanévkezdéstől fogva mindenki maszkot viseljen a tömegközlekedési járműveken, ugyanakkor kizárta az óvintézkedés kötelezővé tételét, mert erre már nincs jogi alapjuk a hatóságoknak az egészségügyi veszélyhelyzet feloldása óta.

Milyen tünetek utalhatnak koronavírusra?

A nyári hullámban a BA.4 és BA.5 variánsok okozzák a koronavírusos megbetegedések többséget. Az alábbi 5 tünet a leggyakoribb:

  1. orrfolyás
  2. torokfájás
  3. fejfájás
  4. tartós köhögés
  5. fáradtság

A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada számolt be lázról a Zoe Study adatai szerint, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy okostelefonos alkalmazásokon keresztül számoljanak be a tünetekről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához